Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitno lice Lakota Indijanaca

Umro poglavica Ćelavi Orao, indijanska filmska legenda

Poglavica Celvai orao
Foto: PR FOTO
28.07.2016.
u 13:45

Indijanski poglavica David Bald Eagle (Ćelavi Orao), posebice poznat po ulozi u filmu Ples s vukovima, koji je 1990. dobio Oscara, umro je u 97 godini.

Indijanski poglavica David Bald Eagle (Ćelavi Orao), posebice poznat po ulozi u filmu Ples s vukovima, koji je 1990. dobio Oscara, umro je u 97 godini.

Unuk poglavice Bijelog Bika, koji se borio u čuvenoj bici kod Little Bighorna 1876., Bald Eagle se pojavio u više od 40 filmova te je postao zaštitno lice Lakota Indijanaca iz Južne Dakote.

Umro je krajem prošlog tjedna u svom domu u indijanskom rezervatu Cheyenne River, prenio je BBC.

Rođen je 1919. u šatoru rezervata Sioux Indijanaca Cheyenne River, a tijekom 2. svjetskog rata borio se u redovima američkih postrojbi u Europi te sudjelovao u iskrcavanju u Anziju, u Italiji, kada je osvojio i srebrnu zvijezdu. 

Nakon ozbiljnog ranjavanja koje je doživio kao padobranac prilikom invazije u Normandiji, Ćelavi Orao posvetio se karijeri bubnjara u skupini Cliff Keyes Big Band.

Uključio se i u ples osvajajući plesne dvorane, a taj dio karijere nesretno je završio tragičnom smrću njegove plesne partnerice i supruge, Penny Rathburn, koja je poginula u automobilskoj nesreći, nakon čega je Bald Eagle počeo graditi karijeru u Hollywoodu. Tamo je započeo kao majstor obuke filmskim zvijezdama poput Johna Waynea, kojeg je učio jahati i pucati iz pištolja, a bio je i dubler Errolu Flynnu. Kasnih 50-ih pridružio se rodeo timu te je u Belgiji upoznao svoju drugu suprugu, Josee.

Nastavio je raditi kao glumac i desetljećima bio zaštitno lice turističkih promidžbi Južne Dakote.

Izvan svijeta showbusinessa, Bald Eagle je zbog svoje posvećenosti pravima Lakota Indijanaca bio izabran za prvog Poglavicu ujedinjenih domorodačkih nacija 2001. godine, obraćajući se pripadnicima domorodačkih naroda diljem svijeta.

Odajući počast umrlom poglavici i glumcu gotovo do zadnjeg daha, s obzirom da je posljednji put glumio u filmu Neither Wolf Nor Dog, koji je u lipnju po prvi put prikazan na festivalu u Edinburghu, redatelj Steven Lewis Simpson nazvao ga je "istinski jedinstvenim".

"Njegov život bio je neobičniji od većine velikih životopisa koji su napisani, pun radosti i tragedije", kazao je Simpson.

Ispraćaj Ćelavog Orla predviđen je za 29. srpnja na nacionalnom groblju u Sturgisu te će biti obavljen nakon tradicionalnog četverodnevnog bdijenja.

Komentara 5

Avatar rpesevski56
rpesevski56
20:33 29.07.2016.

Velika mu slava i hvala na bogatom i plemenitom životu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije