Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najdulji na svijetu

U eksperimentu koji traje čak 84 godine konačno se nešto dogodilo - evo što!

eksperiment
Foto: Youtube Screenshot
1/2
19.04.2014.
u 09:05

Znanstvenici promatraju krutu tvar koja je zapravo tekućina 230 milijardi puta više viskozna od vode kako kapa u staklenu posudu

Napokon se nešto dogodilo u najduljem znanstvenom eksperimentu na svijetu koji traje čak 84 godine, nakon godina ničega dogodilo se - kapanje!

Naime znanstvenici promatraju krutu tvar koja je zapravo tekućina 230 milijardi puta više viskozna od vode kako kapa u staklenu posudu, javlja Gizmodo. No, taj postupak dugo traje, čemu svjedoči činjenica da je u posljednje 84 godine kapnulo samo 8 puta. Sada je napokon, nakon 13 godina, kapnulo i 9. put!

Tužno je što John Mainstone, znanstvenik koji je vodio eksperiment na sveučilištu Queensland u Brisbaneu u Australiji nikad nije vidio da je kapnulo. U 5 navrata kapanje je propustio, ovaj posljednji put nije mogao vidjeti jer je preminuo prošle godine, a prva tri kapanja nije ni vidio jer su se ona dogodila kada je eksperiment vodio njegov tvorac Thomas Parnell.

Timelapse video kapanja možete pogledati u nastavku.

>> Može li neugledni miš napokon riješiti vječni problem ćelavosti?

Komentara 12

QW
qwas33333
09:45 19.04.2014.

o kako li ste se samo sjetili starohrvatske riječi timelapse?

Avatar think pink
think pink
12:38 19.04.2014.

"U znanstvenom eksperimentu koji traje čak 84 godine konačno se nešto dogodilo" --- tko vam smišlja ovako glupe naslove? naslov sugerira kako se "nešto" dogodilo nakon 84 godine čekanja. a istina je da se to "nešto" dogodilo već OSAM puta.... i ovaj, deveti put, ni po čemu nije poseban...

MA
Mariovuk
10:20 19.04.2014.

Što je zapravo cilj tog eksperimenta? Što ustvari kapa? Tvar je jako opći naziv...koja tvar? Mislim,pratiti kapanje nečega od 1930te....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije