Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljski drakula

U Poljskoj otkriveno groblje vampira?

vampir
Screenshot/YouTube
24.07.2013.
u 10:51

Zanimljivo je da uz otkrivene kosture nije pronađeno ništa od osobnih predmeta pokojnika. Nema odjeće, obuće, nakita, čak ni najobičnijeg gumba ili novčića.

Najmanje sedamnaest pokopanih kostura s lubanjama položenim između nogu pronađeno je na gradilištu pored mjesta Gliwice u južnoj Poljskoj. Arheolozi pretpostavljaju da je riječ o groblju "vampira" iz 15. ili 16. stoljeća. Kako je naglasio arheolog iz susjednih Katowica Lukasz Obtulowicz, u tom je povijesnom razdoblju u istočnoj Europi postojao velik strah od vampira i ovo je bio uobičajen način pokapanja onih koje se smatralo vampirima.

Obtulowicz kaže da su "vampirima" glave odsijecane i stavljane među noge jer je postojalo vjerovanje kako se u tom slučaju ne mogu "probuditi iz mrtvih". Zanimljivo je da uz otkrivene kosture nije pronađeno ništa od osobnih predmeta pokojnika. Nema odjeće, obuće, nakita, čak ni najobičnijeg gumba ili novčića. Povjesničari s druge strane upozoravaju da treba biti oprezan sa zaključcima iako je riječ o "uobičajenom" načinu pokapanja "vampira", prije svega zato što se u blizini nalazi mjesto masovnih smaknuća za Drugoga svjetskog rata. Kosturi su poslani na analizu da bi se utvrdila njihova starost i način na koji su ti ljudi umrli. Slični kosturi pronađeni su prošle godine i u Bugarskoj.

>> Svjetska slava srpskog 'vampira': 'Oživio' 300 godina nakon smrti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije