Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGO JADRANA Večernjakov serijal otvoren kultnim priručnikom Nevena Milišića, stručnjaka za podmorje

Sve ribe Jadrana

zan_ribe_tx.jpg
import
04.07.2007.
u 18:42

Prvim dijelom knjige "Sva riba Jadranskog mora" autora Nevena Milišića započeli smo serijal Blago Jadrana, koji Večernjak izdaje sa splitskim Marjan tiskom.

Svi koji se bave morem i ribolovom autora Milišića jako dobro poznaju. Prvo izdanje opsežna djela Sva riba Jadranskog mora tiskano  je 1994., a sljedeće godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila mu je nagradu "J. J. Strossmayer" za najbolju knjigu iz područja prirodnih znanosti.

Prije 12 godina Milišić je nabrojio i opisao 422 vrste riba, a najnovije izdanje nadopunjeno je s još 20 vrsta.

 Zbog globalnoga zatopljenja kroz Suez su u Jadran došle ribe toplih mora. Biološki gledajući, to nije dobro. Svaka nova vrsta potencijalni je predator i možda je opasna  objašnjava Milišić.
Među novim vrstama ima i otrovnih.

Četverozupka (napuhača) i kostorog, koji se također udomaćio, nisu za jelo, nasuprot našoj slasnoj škarpini, čijih se neugodnih bodlji ipak trebamo paziti. Milišić upozorava na otrovnog pauka, koji zna biti vrlo nezgodan.

 Svi su organizmi u Jadranu jestivi!  tvrdi Milišić. On je kušao gotovo sve. Školjke, puževe, rakove, pa i ježa koji ga nije previše oduševio. Otkriva nam da se jede ikra, dakle jestive su ženke. Možete ih prepoznati jer se vole kititi; na bodljama su ježica kamenčići, travke i alge.

Milišićeva knjiga Tajni život jadranskog podmorja četvrta je u nizu serijala Blago Jadrana. Na kioscima će biti 27.7., a serijal završavamo knjigom Glavonošci, školjke i puževi Jadrana, koja će u prodaji biti 3. 8. Serijal se sastoji i od dva dijela Podvodnog ribolova (13. 7. i 20. 7.) čiji je autor Neven Šerić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije