Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skoro pogodila Zemlju

Solarna oluja mogla nas je vratiti u 18. stoljeće

svemir
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
25.07.2014.
u 09:16

– Da je došlo do erupcije samo tjedan dana ranije, Zemlja bi bila na vatrenoj liniji – izjavio je Daniel Baker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Sveučilištu Colorado.

NASA je izvijestila da je 2012. godine Sunce erumpiralo jakom solarnom olujom koja je je skoro pogodila Zemlju, a koja je bila dovoljno velika da bi, da je pogodila naš planet, modernu civilizaciju vratila u 18. stoljeće, javlja AFP, a prenosi Yahoo News.

Radilo se o najjačoj solarnoj oluji u posljednjih 150 godina, a kroz Zemljinu orbitu prošla je 23. srpnja 2012. Znanstvenici su analizirali podatke koje je prikupila letjelica STEREO-A odnosno solarni observatorij koji je oluja pogodila i zaključili da bi to bilo usporedivo s najvećom solarnom olujom dosad – onom iz 1859.

Nacionalna akademija znanosti kazala je da bi ekonomski utjecaj takve oluje mogao koštati moderno gospodarstvo više od dva trilijuna dolara i uzrokovati štetu koju bi godinama trebalo popravljati.

– Da je do erupcije došlo samo tjedan dana ranije, Zemlja bi bila na vatrenoj liniji – izjavio je Daniel Baker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Sveučilištu Colorado. Rekao je da je uvjeren više nego ikada da su Zemlja i njezini stanovnici imali nevjerojatnu sreću da se erupcija 2012. dogodila kada se dogodila.

>> Fantastični prizori povijesnog događaja: 45 godina od slijetanja na Mjesec

Komentara 20

CR
crocro
10:03 25.07.2014.

Sunce i zemlja traju do sada milijardama godina. I baš sada u današnjici, za vrijeme naših života se po stručnjacima događaju najčudnije stvari u svemiru koje mogu izazvati neviđene posljedice. Zar nije vjerojatnost takvih posljedica bilo i u nečijim drugim životima prije naših. Pa su preživjeli. Zašto baš sada dolaze prijetnje od sunca za vrijeme naših života koji po dužini nisu niti vrijedni spomena u odnosu na milijarde godina svemira. Radio se savršenstvu tehnike i nedmetanja savršenstva i unapređivanja tehnike i nadmetanja samih stručnjaka u svijetu. I tko će izbaciti u javnost prihvatljivije teorije s kojima bi se svijet trebao složiti ili ne složiti. Istina je da svijet može nestati sudarima nebeskih tijela, sudarima s velikim izvanzemaljskim stijenama i sl., ali zemlja traje milijardama godina, a ako će nešto doći doći će. Stručnjaci to sigurno ne mogu prognozirati. Oni mogu pratiti sva vanjska kretanja oko zemlje i eventualno pokušati poduzeti neke mjere koje bi ublažile karastrofu. Galaksije ne poznaju ljude. Svemirska događanja ne poznaju ljude. Ali ti isti ljudi ne ponašaju se na zemlji prirodno te itekako mogu utjecati na budućnost svojih života na zemlji, mogu opstati a mogu svojim djelovanjem i potpuno nestati s lica zemlje, ali zato će zemlja i dalje živjeti a nestati će i ona kada to bude svemir htio.

Avatar Jure_Trupina
Jure_Trupina
09:43 25.07.2014.

Hvala što su nas na vrijeme upozorili.

Ivan Štorga
12:43 25.07.2014.

Uživali bismo u 18. stoljeću. Volio bih da ga naša civilizacija svjesno i prirodno vrati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije