Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pustite ih i da griješe

Šest pravila kako djecu naučiti upravljati novcem

štednja,dijete
Foto: Thinkstock
17.11.2014.
u 09:47

Financijske lekcije trebaju biti prilagođene dječjoj dobi. Sve što im o novcu objašnjavate mora biti pojednostavljeno

Većina roditelja bez ikakve zadrške voli svoju djecu i izvrsni su u poklanjanju ljubavi, nježnosti i pažnje. Ali, s druge strane, većina roditelja, upravo zbog svog pretjerano zaštitničkog odnosa ne može uspješno djeci već od malih usaditi nogu osjećaj raspolaganja novcem. A to se može riješiti već uz šest jednostavnih pravila zbog kojih će vam djeca u budućnosti biti vrlo zahvalna. Prvo je pravilo da kod djece odnos prema novcu treba početi graditi već od malih nogu. Istraživanja su pokazala kako se temeljne navike stječu do sedme godine života.

– Naravno, financijske lekcije trebaju biti prilagođene dječjoj dobi. Sve što im o novcu objašnjavate mora biti pojednostavljeno – kaže dječja psihologinja Vazmoslava Prpić. Drugo pravilo glasi da djecu treba naučiti razlici između želja i potreba. Najbolje je, savjetuju stručnjaci, pojasniti im koliko dugo je potrebno za tu igračku raditi, koliko sati ili dana odlaziti na posao kako bi se zaradilo dovoljno novca za tu kupnju.

Treće je pravilo – poznavanje razlika u trošenju novca. Već od prvih trenutaka kada dijete dobije džeparac, treba ga naučiti da sredstva raspoređuje. Jedan dio novca treba ostaviti za potrošnju, a drugi za štednju. To se jednostavno postiže s dvije posude u koju dijete svoj novac ravnomjerno raspoređuje. Četvrto pravilo je možda i najbolnije – najbolje se uči iz pogrešaka. Kada djeca imaju na raspolaganju novac, ma koliko to mali iznosi bili, radit će pri njegovu trošenju i poneku grešku. Pustite ga da osjeti kako je to izgubiti novac. Peto pravilo govori da djeca moraju shvatiti što novac znači.

– Kada u obitelji razgovarate o financijskim odlukama, poput odluka koje namirnice kupiti sljedećeg tjedna ili koje račune i na koji način platiti, uključite i dijete u razgovor. Ono treba naučiti da se za novčanicu od, recimo, sto kuna, može kupiti neka hrana, da se može platiti telefonski račun ili nešto slično – kaže psihologinja Prpić. I posljednje, šesto pravilo vrlo je jednostavno – dajte primjer. Djeca se ugledaju na svoje roditelje. Ako se sami ne ponašate financijski odgovorno i zrelo, ne možete od djece očekivati da će savjesno postupati s novcem.

>>5 pogrešaka koje radimo s novcem, a ne bismo trebali

>>5 'malih' stvari na koje nesvjesno trošimo mnogo novca

Komentara 2

EV
evon22
10:07 17.11.2014.

A tko će to roditelje naučit - da ne peglaju kartice za skijanje u Austriji!?

DU
Deleted user
10:11 17.11.2014.

Možda da prvo omogućite svima da imaju pristojne plaće i da se ta plača isplaćuje. A djecu ionako bake i djedovi koji imaju plaču od 1500 kuna sa radnim stažem od trideset godina mogu naučiti kako da žive svaki mjesec od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije