Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gigantski ciklon

Saturnova oluja izazvala najveći vrtlog ikad u solarnom sustavu

saturn
AFP
26.10.2012.
u 08:33

Nastanak ovalnog vrtloga bio je nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je prouzročilo veliko izbacivanje energije

Iako se površina Saturna čini mirnom, nedavno je na njoj zabilježena oluja koja je stvorila najveći i najvrući vrtlog ikad zabilježen u solarnom sustavu.

Piše o tome Wire koji napominje da je nastanak ovalnog vrtloga bio nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je prouročilo veliko izbacivanje energije.

Oluja je povezana s tzv. velikom proljetnom olujom koja je nad sjevernim predjelima Saturna bjesnila krajem 2010. i dobrim dijelom 2011. godine. Ova globalna oluja najveća je zabilježena od 1903. godine. O njenoj veličini svjedoči i činjenica da je oluja od početka pa sve do kraja trajanja obujmila cijeli planet.

Sve to uočili su istaživači koji od 2011. pomoću NASA-inih teleskopa promatraju tzv. tople točke u Saturnovim oblacima koje uzrokuju pojavu takvih oluja. One se inače pojavljuju periodično i ohlade nakon mjesec dana, no dvije takve točke nedavno su se spojile i tada je uslijedilo formiranje ogromnog ciklona koji je nakratko premašio veličinu Jupiterove velike crvene mrlje.

U njemu je temperatura narasla za 150 Celzijevih stupnjeva te je došlo do pojave ogromne količine etilena, plina koji se ne uočava često na Saturnu. Spajanjem vrućih vrtloga na Saturnovoj površini proizvedena je 100 puta veća količina tog plina negoli su znanstvenici pretpostavljali da je moguće, a misterija im je i pojava nekih drugih plinova koji su okružili gigantski vrtlog.

Taj bi vrtlog potpuno trebao nestati do 2013. godine, no neki znanstvenici drže da bi se on ponovno mogao aktivirati sljedećeg mjeseca.

>>VIDEO Ovo je nova crna rupa otkrivena u našoj Mliječnoj stazi

Ključne riječi

Komentara 1

IV
ivicas
09:18 26.10.2012.

ma to je Karamarko znao vec prije Nase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije