Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razigrano društvo

Raznolike boje i zavodnički ples: Otkrivene nove vrste paukova kojih se nećete bojati

Foto: Facebook/Peacock Spider
1/12
28.07.2016.
u 16:00

Kako bi dobili pažnju znanstvenici novotkrivene vrste životinja znaju nazivati imenima poznatih osoba. Tako su jednu muhu nazvali Beyoncé

Biolog Jürgen Otto iz Sidneyja posljednjih 11 godina strastveni je istraživač paučnjaka, a otkrio je 47 novih vrsta tzv. paun-paukova pretežito rasprostranjenih širom zapadne Australije.

Biolog prelazi kilometre tragajući za ovim malenim bićima, a prvog šarenog pauka otkrio je u nacionalnom parku Ku-ring-gai Chase na sjeveru Sidneyja.​ Tvrdi da se raznobojni paučnjaci, poznati po zavodničkom plesu kojim osvajaju ženke, ponašaju kao psi i mačke. 

“Ženke su snažne i žilave, tri mjeseca brinu za mlade pauke i rijetko jedu. Ponudi li joj se mužjak pojest će ga jer od njega nema koristi osim za razmnožavanje", objašnjava za Quartz.

 

Spomenuo je Jürgen i svoju financijsku borbu. "Kad se bavite organizmima koje nitko ne poznaje niti je ikoga briga za njih, financiranje je velika borba", otvoreno progovara biolog.

Kako bi dobili pažnju znanstvenici novotkrivene vrste životinja znaju nazivati imenima poznatih osoba. Tako su jednu muhu nazvali Beyoncé. No, Otto ne pribjegava ovim metodama, već za svoja otkrića želi pozornost iz boljih razloga.

Iako životinje jarkih boja izgled koriste kako bi uplašile protivnika, to nije slučaj kod ovih paukova. Naime, oni svoje vedre boje koriste isključivo za osvajanje ženki, a uz zavidne plesne pokrete zasigurno im nije izazov opstati u prirodi. 

>> Egzotični gušteri, zmije, kornjače i pauci u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije