Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četveronožni prijatelj

Pogledajte kako je pas spasio beskućniku život! Danas zaradi 40.000 kuna bez pol muke

Čovjek i pas
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
19.07.2014.
u 20:00

John Dolan uspjeh u životu može zahvaliti psu Georgeu kojeg je kupio za sitniš

Pas je čovjeku najbolji prijatelj izreka je koja doista drži vodu.

Posljednji primjer dolazi iz Londona u kojem je pas George umjetniku Johnu Dolanu, koji je bio beskućnik, spasio život.

Dolan je s tračnica skrenuo kad je kao mladić saznao da su mu njegovi djed i baka zapravo roditelji. Počeo se drogirati, ogrezaoje u kriminal i kasnije završio u zatvoru.

Kad su mu ukinuli pravo na socijalnu pomoć, našao se na ulici.

Kao jedan od silnih beskućnika koji tumaraju po ulicama istočnog Londona. Život mu se promijenio kad mu je prijateljica beskućnica prodala psića. Cijena? Jeftinije bi prošao da je kupio limenku pive.

Saznat će kasnije da mu mu je ta piva spasila život. Psa je nazvao George i zbog njega je počeo crtati. Dok je prosio za hranu i osnovne životne potrebe promatrao je arhitektonska čuda istočnog Londona u kojem se između ostalog nalazi i čuveni Gherkin te neboder Shard te usporedno s portretima svog ljubimca radio crteže zgrada. 

- Crteži koje radim prilično su jednostavni, no napravio sam jedan koji je završio po svim medijima. Riječ je o velikom crtežu koji je napravljen do najsitnijeg detalja. Uhvatio sam Georgea veličanstveno, uspio sam sam uloviti njegovu osobnost, kazao je za Reuters sjedeći na svom omiljenom mjestu, kutiji za struju u ulici Shoreditch High Street.

Slučajno je tamo upoznao Richarda Howarda-Griffina koji vodi galeriju u  tom dijelu grada. Ovaj je vidio crteže, svidjeli su mu se i ostalo je, kako se kaže, povijest. 

- Johnov uspon u svijetu umjetnosti bio je meteoritski. To je bilo kao da gledate umjetnikovu karijeru a stisnuli ste tipku za brzo premotavanje, kazao je galerist za Reuters.

Dolan trenutačno priprema svoju drugu izložbu, a objavio je i knjigu te dalje namjerava "pokoriti Los Angeles".

Njegova se velika djela prodaju za 30 do 40 tisuća kuna, dok ona  manja stoje otprilike 1000 kuna no Dolan i njegov pas  i dalje čuvaju svoje mjesto u Shoreditchu.

>>Pas upao u kadar tijekom prognoze i dobro nasmijao voditeljicu

>>Beskućnik vs. biznismen: Društveni eksperiment koji će vas rastužiti

Komentara 2

JO
Jošt
21:39 19.07.2014.

1. Jeftinije bi prošao da je kupio limenku pive. - Ne razumijem. 2. Dolan i njegov pas i dalje čuvaju svoje mjesto u Shoreditchu. - Također ne razumijem.

LU
lutomirski
20:24 19.07.2014.

tipicna prica kao u Zagrebu, bez pola muke zaradijo bi zatvor ili bi ga policija otjerala, jer nema uporabnu dozvolu i fikalnu kasu.... a 40 tisuca Kuna malo morgen koji Zagrebcanin moze odvojiti toliko za sliku..??? necemo jos dugo na zelenu granu, mozda za 30-40 godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije