Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno: Robert Pauletić za Večernji list govori o avanturi na koju kreće ovaj tjedan

Pauletić: Bit ću prvi Hrvat na Južnom polu i prvo ću viknit “Bili, bili!”

pauletić
23.11.2009.
u 20:20

Robert Pauletić za Večernji list ekskluzivno je otkrio da ovaj četvrtak kreće ravno na – Južni pol!

Na kraju upravo izašle treće putopisne knjige “Himalaja u 77 priča” Robert Pauletić (junak svih kvizomana i TV gledatelja koji cijene “Kviskoteku”) najavljuje novu avanturu. Za Večernji list ekskluzivno je otkrio da ovaj četvrtak kreće ravno na – Južni pol!

Zvuči kao prava avantura. Kakve vas temperature čekaju tamo?

– Ponosno objavljujen: ka prvi Hrvat krećen na Južni pol! U pustome i ledenome srcu Antarktike, na Južnome polu, sad je kraj prolića i za koji dan će počet lito. Ove godine in je proliće pinku friškije. Još uvik je minus četrdeset. Dodatni problem je u tome šta puše jak polarni vitar pa je, kažu meteorolozi, trenutačna realna temperatura u toj gigantskoj superledari zapravo minus 55 stupnjeva!

Priti i visinska bolest
Jesu li temperature sve što treba svladati ili vas čeka težak put kao na Himalaji?

– Antarktika je nevjerojatno velika masa leda, di od Južnog pola do najbližeg mora ima čak iljadu i trista kilometri. Južni pol je na 2835 metri nadmorske visine i tamo ti, uza sve ostalo, priti i visinska bolest.

Ako uspijen doć do Južnog pola, bit ću prvi Hrvat koji je ikad doša na to najjužnije misto zemaljske balote. Zapravo, Južni pol je jedino šta je još domaćemu pustolovu ostalo.

A poslije? Možda Sjverni pol?

– Sve drugo osvojija je Stipe Božić, moj idol i najveći živući Hrvat. Stipe je prvi naš čovik koji se popeja na Everest, i to dva puta, i prvi Hrvat koji je uspija doć do Sjevernog pola. Živa legenda. Moj prijatelj. Njegove su mi riči o lipotama Antarktike zapravo i dale ideju da se uputin u ovu suludu avanturu. Između ostalog mi je spomenija da još nijedan Hrvat nije bija na Južnome polu.

Pobijediti Stipu
Biti će to onda i vaša pobjeda velikog avanturista?

– Već tada, na Himalaji, sinilo mi je da bi baš ja moga bit taj Hrvat, ali tu ću povijesnu misiju posvetiti nikome drugome nego Stipi, bogu Himalaje. Baš bi bilo sjajno ako uspijen u svome naumu, pa da dva Splićanina, od toga jedan koji organski mrzi ladnoću, budu prva dva Hrvata na Sjevernom i Južnom polu!

Kako je Stipe Božić reagirao na vijesti? Jeste li od njega dovoljno naučili na Himalaji?

– Kad san mu nedavno reka šta san odlučija, malo se zamislija, pa slegnija ramenima i čestita mi: “Bravo! Pa ne mogu ni ja baš svuda prvi doć.” A onda je malo posli borbeno doda: “Ali ja ću bit prvi koji će doć do Južnoga pola isključivo kopnenin puten, samo s psećon zapregon!”. To je, inače, još deset puti teži način nego moj, ja ću se najvećin dilon koristit aviončićima iz antarktičkih baza. Stipe mi je pomoga savjetima i opremon. Nosin sa sobon masu robe koja je već bila na Antarktici: Stipine polarne očale, kape, potkape, debele maje, čak i njegove gaće (za purgere, neka se zna da to ipak nisu mudante).

A kad osvojite Južni pol?

– Godine 1911. Amundsen je prvi doša na Južni pol, a iste 1911. osnovan je i “Hajduk”. Na Južnom polu prvo ću viknit “Bili, bili!”, a onda i “White, white!”, da ne misli ekipa međunarodnih avanturista s kojima iden da san poludija. A onda ću u pustoš antarktičke jacere, u najdalje misto od Splita, zabit koplje na kojemu su moj Otac, Sin i Duh Sveti...

Ključne riječi

Komentara 6

RO
rokas
21:58 23.11.2009.

What a douchebag

ZE
zelenakrava
21:47 23.11.2009.

Gluposti.Toliko bezvezarija u članku da mi se diže želudac.Pa Scot Amundsenova baza u blizini Južnog pola naseljena je neprekidno od sredine pedesetih.Čisto ne vjerujem da još niti jedan Hrvat nije bio u njoj tj. na Južnom polu.Doduše nekoliko naših novinara bilo je još pedesetih u njoj(nekoliko metara od Južnog pola)-doduše neznam raspored njihovih krvnih zrnaca-da li su bili Hrvati ili pripadnici nekog drugog naroda (iz regije-kako bi se reklo).Slično se tvrdilo i za Ivu Visina da je treći ili peti čovjek koji je oplovio svijet-što je isto bila izmišljotina,jer je sredinom devetnestog stoljeća oplovljavanje svijeta već bila tkz rutina.I čemu taj dijalekt u članku.

KA
Kamenjak
10:03 24.11.2009.

Baš je bezobrazno pisati u dijalektu članak koji se čita u svim dijelovima zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije