Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greške i obmane

Partizani na filmu: Ne dezertiraju, jedu janjetinu i kradu oružje Nijemcima

Foto: Youtube Screenshot
09.05.2014.
u 21:47

Partizanski filmovi prepuni su grešaka, a u nastavku pročitajte one koje vjerojatno niste ni primijetili

Mnoge generacije odrasle u Jugoslaviji djetinjstvo pamte po partizanskim filmovima poput Bitke na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Boško Buha, Otpisani...

Svi ti filmovi prepuni su grešaka, portal Telegraf donosi neke od onih koje vjerojatno niste ni primijetili:

Oružje i municija

Nema partizanskog filma bez “šarca“ i “šmajsera“ – koje su hrabri partizani navodno zaplijenili Nijemcima. Međutim, istina je da su oni bili rijetkost, a najmasovnija automatska oružja u partizanskim jedinicama bili su engleski automati tipa “sten“, prepoznatljivi po okviru s lijeve strane, kao i puškomitraljezi tipa “bren“, prepoznatljivi po okviru s gornje strane, zaobljenom prema nazad.

Uniforme

Ako je vjerovati filmovima, partizani su imali tvornice za šivanje uniformi. Prava istina je da su od listopada 1943. bili odjeveni u britanske uniforme, a prije toga su uglavnom nosili uniforme NDH.

Hrana

Partizani u pravilu nisu snimani dok jedu, a i u rijetkim situacijama jeli su uglavnom konzerve ili kačamak. Janje na ražnju automatski je nezamislivo.

Zabave

Zabave su ponekad prikazivane u partizanskim filmovima, ali ono što se nije prikazivalo je da je to u stvari bio sistem. Komunisti svake večeri organizirali plesne zabave na kojima je za sve civile prisustvo bilo obavezno. Poslije propagandnih govora, partizani su se provodili sa svojim “drugaricama“.

Prisilne mobilizacije

One u filmovima ne postoje jer partizanima svi rado prilaze.

Dezerterstva

Još jedna nezamisliva stvar u partizanskim filmovima, dok su u stvarnosti upravo partizani bili formacija s najviše dezertera.

Tito

Josip Broz Tito u filmovima je prikazan kao genijalni vojskovođa, dok su mu u stvarnosti nedostajala osnovna oficirska znanja, poput čitanja topografske karte.

>> Filmovi su partizanski

Komentara 191

Avatar una12
una12
21:56 09.05.2014.

Sumski banditi, koji su palili, pljackali i klali sve u "Ime naroda".

JO
jokitoki
22:13 09.05.2014.

@dokazano .istinito,....znam i kako se zove ta povijest ,zlocin nad albancima, ona se zove Masakar u Bar-u nad albancima,o tome su pisane i knjige, a kasnije su neki ocevidci i neki u srbiji priznali te strasne zlocine, ali jos nemaa otvorenih dosjea za vise podataka,iako su mnogi govorili o mnogim detaljima tih zlocina nad neduznim ljudima

DI
dokazano.istinito
22:01 09.05.2014.

govorili su i da su partzani svuda isti ali na kosovu i crnoj gori, su mamili albance na laz kako ih odvode prema hrvatskoj da se suprotstave njemcima, i to vecinu na silu, a kada su stigli do crne gorere (Bar) onda su na njih nenaoruzane pucali iz svih strana..zamislite vodili albance kao toboze dobicete oruzje kada stignu u Hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije