Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Zaboravite na privatnost: Na ove načine vas promatraju, prate i špijuniraju

Tablet
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
30.08.2016.
u 18:15

Generacije koje dolaze generacije su koje su žrtvovale svoju privatnost, bilo uime sigurnosti, bilo uime 'kruha i igara'.

Možda smatrate kako su sve to teorije zavjere, a možda i izbjegavate teme o ''načinima na koji nas kontroliraju'' jer nas podsjećaju da živimo živote koji su opisani u romanima kao što su 1984. i Vrli novi svijet. No, kakvo god mišljenje imali, Listverse nas je podsjetio na koje sve načine vlada/izvanzemljani/elite mogu doći do naših podataka u tren oka. Živimo u svijetu u kojem smo se, dobrovoljno ili ne, odrekli vlastite privatnosti.

1. Nadzorne kamere

Godine 2011. godine na svaka 32 građanina Velike Britanije postojala je jedna nadzorna kamera, a danas je jedna kamera na svakih 11 građana. A Velika Britanija nije izuzetak. Ne treba previše kopati kako bi se otkrilo povećanje broja nadzornih mehanizama. Doduše, iako neki osjećaju nelagodu dok su promatrani u nekoj kontrolnoj sobi baš na svakom koraku, ljudi su vrlo brzo, uime sigurnosti, prihvatili takvu vrstu nadzora. Bilo je uobičajeno da kamere stoje u velikim centrima, tvrtkama i pokraj bankomata. Sada su posvuda. Svaki pedalj javne površine je ''osvijetljen''.

2. Pametni televizori

Ako je vaš televizor spojen na internet, ne samo što je sve što ste ikada pogledali snimljeno, nego je moguće i da vas netko gleda. Da, gleda. Većina takvih televizora imaju ugrađenu kameru i mikrofon, a uime sigurnosti čak i osrednji haker lako će izlistati vaše aktivnosti u dnevnoj sobi. Ako je spojeno na internet – dostupno je.

3. Kreditne kartice

Davno je pobijena teorija zavjere prema kojoj je sav sadržaj vaših kartica tj. lista vaših kupnji, štednji i ostalog dostupan. No svjetske vlade, ponovno uime sigurnosti, to zaista mogu napraviti. Pogotovo u borbi protiv terorizma kada se promatraju sve sumnjive transakacije.

4. Internet pretraživanja/povijest

Brišete povijest? Ako je odgovor DA, znajte da nema potrebe za tim. Svako pretraživanje skladišti se. Sve što ste ikada utipkali na svjetskoj mreži negdje je zabilježeno i može se upotrijebiti protiv vas. Vlade su čak išle toliko daleko da su objavile kako drže godišnje zapise svih relevantnih pružatelja komunikacijskih usluga, a svaka riječ koja može biti okidač za terorizam ili sumnjive radnje, naravno, provjerava se.

5. Pametni telefoni

Jednako kao i kod pametnih televizora i ostalih računala, pametni telefoni objedinjuju internet, kamere i mikrofone. Hakeri mogu aktivirati vašu kameru i vaš mikrofon za snimanje, a zatim mogu izlistati sve što ste ikada pretraživali putem interneta. Neki mobiteli čak bilježe i kretanje svojih vlasnika!

6. Društvene mreže

Nekima je previše i to što se na društvenim mrežama objavljuju privatne stvari iz vlastitog života, a mnogi nisu svjesni kako je za vladu i svjetske sigurnosne službe potpuno legalno ući u vaše privatne poruke.

7. Digitalno prepoznavanje

Softver koji raspoznaje dijelove tijela (oči, otisak prsta) trebao je biti korišten u svrhu identificiranja ili otkrivanja vlasnika automobila čije su tablice skenirane i povezane s podacima. No softver je ubrzo postao zloupotrijebljen i iskorištavan za svrhe ''skladištenja'' podataka vlasnika i kasnije njihova falsificiranja.

8. Kartice za vjernost kupaca

Kartice za vjernost kupaca zapravo su velika skladišta vaših preferencija kao kupca, prema čemu je zatim složena ponuda, cijene, katalozi i dr. Kartice za internetsku kupnju osiguravaju da proizvodi koje najviše kupujete ili ste za njih zainteresirani budu na vrhu njihove stranice. Ovakve aktivnosti spajaju tržišno oglašavanje s vašim podacima. Možda ste zadovoljni uslugom, ali cijenu ste platili svojom privatnošću.

9. Softveri za prepoznavanje glasa

Iako ova tehnologija još nije zaživjela, softveri koji mogu prepoznati glas već se koriste u SAD-u i Meksiku. S obzirom na to da je takav softver novina na tržištu, ono se još uvijek mora sukobiti s određenim zakonima koji se tiču sigurnosti vs. privatnosti.

10. Dronovi

Američka je vlada priznala kako se koristila dronovima da bi ''špijunirala'' građane, ali detalji ovog priznanja nisu poznati javnosti. Dronovi su se pojavili tek nedavno, a njihove mogućnosti tek se otkrivaju. Nedavno je objavljeno kako bi dobro došli kao raznosači pizza, ali neki očito imaju i drugih planova.

>> Dostava budućnosti i prilika za zaradu: Amazonovi dronovi skupljat će i dostavljati pošiljke

Komentara 36

GD
Gospon Drug
18:32 30.08.2016.

Još malo i štiže pametna wc školjka koja ce izvršiti analizu da li smo pojeli ono šta smo kupili...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
18:36 30.08.2016.

I uz to sve u Hrvatskoj se svaki dan maznu milijuni iz proračuna kroz mito i korupciju a i dalje najveći ulov im je Sanader. Tako da... ako si sitna riba, prate te i ideš u zatvor a za krupne i da im kameru stave na glavu oni zatvora neće vidjeti.

LL
LEX-LUTOR
19:04 30.08.2016.

Članak nije napisan preozbiljno koliko bi to trebao biti u stvarnosti. Pravo je pitanje da li smo mi odobrili da nas netko nadzire 24h na svakom koraku i da ima pristup svim našim podacima bez posebnog odobrenja i očitovanja o razlozima uvida u našu privatnost. Ima tu more detalja o kojima Vam nitko nikada neće pisati, npr. da bi bankari trebali prijaviti Vas kao klijenta ako misle, da dobro ste pročitali " ako misle" da se bavite sumnjivim transakcijama koje čak ne moraju biti veće od 105,000Kn, ulazite pod nadzor a da Vas vaša banka o teme ne želi obavijestiti iako su se obavezali na privatnost i čuvanje vaših podataka, naravno ne možete ih tužiti jer to nikada nećete moći dokazati. Nisu Vam nikada ni objasnili čemu služi čuveni AFIS u ZG i tko sve ima pristup u sustav, Uglavnom ako želite sigurnu budućnost najsigurnije je da fiktivno umrete i da Vaš oib nestane iz sustava, e tada ćete moći koliko toliko normalno disati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije