Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rekord

Ovaj kolovoz bio je najtopliji u zadnje 134 godine

Ljetovanje
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
18.09.2014.
u 10:59

Srednja Europa, sjeverna Afrika, dijelovi Južne Amerike, zapadni dijelovi Sjeverne Amerike (uključujući Aljasku) samo su neka od područja u kojima je zabilježena rekordno visoka temperatura u kolovozu

Otkada postoje mjerenja od 1880. godine, protekli mjesec bio je najtopliji mjesec, izvijestili su iz NASA-ina Goddard Instituta za svemirske studije.

Globalna temperatura porasla je za 0.7 Celzijevih stupnjeva u odnosu na prosječnu globalnu temperaturu.

Srednja Europa, sjeverna Afrika, dijelovi Južne Amerike, zapadni dijelovi Sjeverne Amerike (uključujući Aljasku) samo su neka od područja u kojima je zabilježena rekordno visoka temperatura u kolovozu. Čak su i veliki dijelovi oceana bili topliji nego što je to uobičajeno, piše Climate Central.

Klimatolozi naglašavaju kako je ovako vruć kolovoz iznimka, jer još uvijek nema naznake El Nina. Najtoplije godine ikad zabilježene padale su u vrijeme El Nina – klimatskog poremećaja koji nastaje prekomjernim zagrijavanjem južnog dijela Tihog oceana dok na sjeveru oceanske vode ostaju hladne. Ovakav poremećaj pojavljuje se svakih četiri do pet godina i traje između 12 i 18 mjeseci.

Foto: NASA

>>Sjajni podaci turističke sezone!

>>Ne spremajte kišobrane: Evo kakvo nas vrijeme očekuje!

Komentara 5

SC
stari.cinober
11:14 18.09.2014.

Bokte, koja smo mi promašena država. Čak nas i klimatske promjene promaše!

DI
dinamojavolim1
11:32 18.09.2014.

hehe dobraaa cinober

ZK
zvone.krizanic
11:40 18.09.2014.

najtopliji kolovoz a temperatura nije bila viša od 30 za razliku od prošle godine kad je bilo preko 40

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije