Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lede se oči, nos i pluća

Otkriveno najhladnije mjesto na Zemlji

Antarktika
Foto: Reuters (Ilustracija)
08.12.2013.
u 15:43

Znanstvenici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod - 91 stupnjeva Celzijusa te tako otkrili najhladnije mjesto na Zemlji.

Znanstvenici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod - 91 stupnjeva Celzijusa te tako otkrili najhladnije mjesto na Zemlji. Pri toj se temperaturi ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u svega par minuta. Rekordnu hladnoću otkrili su znanstvenici iz America's National Snow and Ice Data Centrea, piše Sunday Times. Pritom su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mjesto smješteno je na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Znanstvenici smatraju kako postoje i hladnije točke na Dome Fujiju, a maksimum dosežu tijekom vedrih i suhih vremenskih perioda. Najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Oymyakon, gdje u siječnju prosječna temperatura iznos - 50 Celzijevih stupnjeva.
 

Ključne riječi

Komentara 4

SA
satellite
16:54 08.12.2013.

odnsono rekordna temp u Oymyakonu je -73 bila!

SP
spancro
22:58 08.12.2013.

citao sam ako je hladnije od -37onda djeca netrebaju ici u skolu.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:29 08.12.2013.

No dobro tamo gdje izmjereno - 91 stupnjeva nema stanovnika. Ali ovo rusko selo, prosječna temperatura u siječnju - 50 stupnjeva. Pa kako ti stanovnici uopće žive. Čime se griju, kako hodaju po selu ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije