Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moždani "semantički sustav"

Otkrili detaljan sustav spremanja i korištenja riječi u ljudskom mozgu

semantički sustav
Foto: Alexander Hurt/Berkley
29.04.2016.
u 07:00

Moždani "semantički sustav" riječi mogao bi biti od velike pomoći oboljelima od Alzheimera ili u oporavku nakon moždanog udara

U većini svjetskih rječnika riječi su posložene abecednim redom, ali znamo li kako te iste riječi pohranjujemo u svojemu mozgu?

Otkriće do kojeg su došli neuroznanstvenici sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji moglo bi biti revolucionarno ne samo zbog mogućnosti da vam netko čita misli na temelju vaše moždane aktivnosti nego i kao konkretna pomoć, primjerice, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili pak u lakšem učenju ponovnog govorenja kod ljudi koji su doživjeli moždani udar. Tim znanstvenika na čelu s Jackom Gallantom i Alexanderom Huthom izradio je “semantički sustav” ljudskog mozga, a nastala karta otkriva da organiziramo riječi prema njihovu dubljem značenju i selektiramo ih prema različitim potkategorijama koje se temelje na brojevima, mjestima i drugim zajedničkim temama.

Neka su istraživanja već pokazala da pojedini dijelovi mozga specifično reagiraju na pojedine riječi. Do “semantičkog sustava” riječi u mozgu znanstvenici su došli puštajući sudionicima eksperimenta dva sata radijske emisije, pri čemu su im uz pomoć fMRI skenera mjerili razinu kisika u krvi u mozgu kao znak moždane aktivnosti. Usporedbom značenja riječi u emisiji i aktivnosti u malim područja mozga, identificirano je 12 područja u mozgu u kojima su smještene riječi koje odgovaraju određenom pojmu, kao što su vrijeme, emocije, društvene pojave i mjesta. 

>>Prvi 'čipirani' čovjek u svijetu danas u Zagrebu: Volio bih otići u 2216. gdje pričamo mislima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije