Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučajni 'genijalni um'

Od propalog studenta do matematičkog genija nakon udarca šakom u glavu

Jason Padgett
Foto: Youtube (screenshot)
1/2
22.04.2014.
u 11:16

Od dana udarca u glavu, 41-godišnji Jason Padgett ne vidi svijet na isti način. Svuda gdje pogleda vidi složene matematičke formule.

Kada je Jason Padgett prije deset godina napadnut ispred karaoke bara u Tacomi, mislio je da će umrijeti. Napadači su ga više puta udarili šakom u glavu, a kao rezultat svega - postao je matematički genij.

Od dana udarca u glavu, 41-godišnji Jason ne vidi svijet na isti način. Svuda gdje pogleda vidi složene matematičke formule.

- Svaka krivina, svaka spirala, drvo, sve je dio te jednadžbe - kaže Jason, koji je prije incidenta bio propali student i radio je u trgovini namještajem.

Nakon nesreće, prestao je s ići na posao i cijele dane provodio je rješavajući zadatke iz matematike i fizike, a najviše su ga privlačili fraktali.

Neuropsihijatar Berit Brigaard, koji je testirao Jasona, kaže kako je njegov 'genijalni um' najvjerojatnije rezultat nesreće u kojoj su ga pretukli. Tijekom testova, kod Jasona su se aktivirala dva specifična dijela mozga - ona koja kontroliraju matematiku i mentalni prikaz.

Svoje iskustvo opisao je u knjizi "Zaglavljen kao genij: Kako sam postao matematički genij zbog ozljede mozga".

>>Genij iz Zadra: 'Pao' dva razreda, a sada savjetuje profesore!

Komentara 1

FL
feliks.lorenz.33
15:33 23.04.2014.

A da se ovaj postupak primijeni na naše tajkune i vodeće ekonomiste?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije