Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA STRANA POVIJESTI

Od mrtvih ptica do dijareje, ovo je 5 najčudnijih inauguracija predsjednika SAD-a

Inauguracija
Foto: Pixabay
20.01.2017.
u 16:32

Hoće li i današnja inauguracija Donalda Trumpa ući na ovaj popis?

Ceremonija inauguracije predsjednika jedan je od najvažnijih događaja Sjedinjenih država, a kroz njihovu povijest građani su imali prilike svjedočiti i nekim od najčudnovatijih i najbizarnijih incidenata, pišu The Vintage News.

1. 1793. Druga inauguracija Georgea Washingtona

George Washington svoje je prvo preuzimanje predsjedničke dužnosti zapečatio poznatim 'Tako mi Bog pomogao' što su njegovi nasljednici pretvorili u tradiciju. Ipak, njegova druga inauguracija ušla je u knjige rekorda, i to po svojoj duljini. Naime njegov inauguracijski govor sadržavao je 135 riječi, gdje se, bez nadahnutih fraza i inspirativnih ideja, poziva na ponovnu službu koju su mu građani povjerili.

2. 1829. Inauguracija Andrewa Jacksona

Inauguracija Andrewa Jacksona, sedmog predsjednika SAD-a održana je na istočnom trijemu Capitola gdje je više od 20.000 ljudi čekalo njegovu prisegu. Predsjednik je, zbog gomile, u zgradu morao ući kroz podrum, a ljudstvo je obuzdavao brodski kabel koji je u jednom trenu - puknuo - i prisilio Jacksona na povlačenje.

3. 1841. Inauguracija Williama Henryja Harrisona

William Henry Harrison, deveti predsjednik SAD-a, još je jedan rekorder uz Georga Washingtona. Ipak, za razliku od Washingtona, Harrison je održao najduži inauguracijski govor koji je trajao sat i 45 minuta. Svjedoci tvrde kako je želio dokazati kako je sposoban voditi državu, a iako je bilo hladno, odbio je nositi zimsku odjeću kao što su šal i rukavice. Mjesec dana kasnije, to mu se obilo o glavu, jer je umro od posljedica upale pluća.

4. 1857. Inauguracija Jamesa Buchanana

Inauguraciju 15. predsjednika SAD-a, Jamesa Buchanana zamalo je pokvarilo njegovo zdravstveno stanje. Buchanan je, spremajući se za odlazak na inauguraciju, dobio dijareju. Srećom, na inauguraciji nije bilo incidenta, ali je njegov doktor tijekom cijele ceremonije bio u blizini.

5. 1873. Druga inauguracija Ulysses S. Granta

Dan inauguracije Ulysses S. Granta bio je najhladniji dan tijekom kojeg se ceremonija ikad održavala. Stotine kanarinaca dovedeni su kako bi uljepšali inauguraciju i proslavu, te pomogli 'otopiti' zaleđenu atmosferu. Nažalost, svih stotinu smrzlo se do smrti. 

>> Počinju svečanosti inauguracije! Trump stigao u episkopalnu crkvu svetog Ivana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije