Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekord

Njemačka proizvela sunčeve energije kao iz 20 nuklearki

'31.05.2011., Krizopotje - Prva solarna elektrana u Medjimurju. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
27.05.2012.
u 23:26

U Srbiji se gradi jedno od najvećih polja solarnih kolektora u Europi, a kod nas Čačić ne kani davati poticaje za takve projekte

Njemačka je u petak i subotu uspjela iz solarnih kolektora proizvesti 22 gigavata električne energije po satu. Tu količinu proizvede 20 nuklearnih elektrana u punom pogonu, izvijestio je Reuters. Norbert Allnoch, direktor Instituta za industriju obnovljive energije, izjavio je da su solarni kolektori u ta dva dana u njemačku mrežu ubacili gotovo 50 posto potreba za energijom. – Nikada do sada nije jedna zemlja proizvela toliku količinu fotonske struje – izjavio je Allnoch. Njemačka je svjetski lider kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije i ova industrijski visoko razvijena zemlja već sada oko 20 posto potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora – sunca, vjetra i biomase.

Riječ je o jedinstvenom uspjehu koji će dati novi vjetar u jedra skupinama koje se zalažu za što veće oslanjanje na obnovljive izvore energije kao jedinu održivu opciju u svijetu koji je ovisan o fosilnim gorivima. Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel prošle se godine našla pod snažnim udarom javnosti nakon što je najavila da planira produljiti vijek trajanja svojih nuklearnih elektrana. Javnost, koja se većinom protivi nuklearnoj energiji, dodatno je bila senzibilizirana katastrofom u japanskoj nuklearnog elektrani u Fukushimi. Ona je teško stradala nakon snažnog potresa i tsunamija koji ju je doslovce uništio. Nakon te katastrofe u Njemačkoj je dodatno porasla podrška javnosti stranci zelenih pa je, dijelom i zbog toga, vlada odlučila da se odustane od daljnjeg oslanjanja na nuklearnu energiju.

Protivnici ovog sustava navode da je ta energija i dalje izuzetno skupa te da zbog nje građani u Njemačkoj plaćaju gotovo najskuplju struju na svijetu (23 centa po kilovatu).

Dobro se podsjetiti da se u Srbiji gradi jedno od najvećih polja solarnih kolektora u Europi, dok je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić izjavio da ne kani davati poticaje za takve projekte zbog skupoće sunčeve energije.

Ključne riječi

Komentara 25

BO
BobCat
11:14 28.05.2012.

ne vidim zasto bi bila laz - iste informacije pisu na dosta portala po svijetu... vidjet cemo za 10 godina kad njemci sve svoje potrebe u potpunosti zadovolje obnovljivim izvorima.. za 20.. 50.. nebitno.. a mi pametni hrvati koji see \"bojimo\" poskupljenja cemo tada i dalje placati milijarde i milijarde eura rusima za plin i amerikancima za naftu... pff obnovljivi izvori su buducnost.. vjetar vec milijunima godina neprestano puse. sunce vec milijardama godina blešči gore. i jos ce 10 puta tolko... treba to iskoristit......... cim prije pocnemo, prije cemo zavrsit...

DR
drug
07:22 28.05.2012.

Ovaj tekst je jako površan takoreći smiješan.....Bolje reci koliko je milijardi Njemačka uložila u solarnu energiju i kolika je učinkovitost pa će slika biti jasnija običnom čovjeku.....

VV
Veseli-veseljko
06:40 28.05.2012.

he... čaća naš zna sigurno *

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije