Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovativno

Nizozemci izgradili most od konoplje

indijska konoplja (1)
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
20.01.2017.
u 15:46

Od prirodnih materijala izradili su 14 metara dugačak most preko potoka koji protječe sveučilišnim kampusom

Dok većina kanabisa u većini nizozemskih kafića nestaje u obliku dima, nizozemski su znanstvenici pronašli nov način za njezino korištenje, ovaj put kao ekološki prihvatljiv i za okoliš neškodljiv materijal kojim mogu zamijeniti cement ili čelik. 

Riječ je o industrijskoj, a ne indijskoj konoplji

Nizozemci su se odlučili za izgradnju eksperimentalnoga pješačkog mosta, pri čemu su kombinirali vlakna lana i vlaknastu industrijsku konoplju, koja se često koristi u industrijske svrhe pri izradi tekstila te kao izolacijski materijal. 

"Ovo je prvi bio-most u svijetu, koliko mi je poznato", rekao je Rijk Blok, asistent strukturalnog dizajna na Tehnološkom fakultetu u Eindhovenu. 

On i kolege kombinirali su konoplju i lanena vlakna te su ih povezali smolom i pričvrstili s jezgrom od polimliječne kiseline, polimera nastalog također od biljnog materijala.

Od navedenih prirodnih materijala izradili su 14 metara dugačak most preko potoka koji protječe sveučilišnim kampusom. 

Njegovi tvorci u idućih će godinu dana uz pomoć senzora pratiti kako reagiraju upotrijebljeni materijali dok se mostom hoda ili trči, zbog daljnje proizvodnje. 

Prije nego što im je izdana dozvola za izgradnju mosta, u laboratoriju su morali dokazati da će most uspjeti izdržati težinu od 500 kilograma po četvornom metru. 

"Pokušali smo ustanoviti može li se industrijska konoplja upotrijebiti kao sigurna nosiva konstrukcija. Ovaj most je dokaz da može", s ponosom je kazao Blok.

>> Hrvatska konoplja mogla bi završiti i u Boeingu, BMW-u i Mercedesu...

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
15:07 22.01.2017.

Konoplja od koje su nasi stari prije prohibicije radili platno, konopce, ljekove.. itd nije sigurno bila "industrjska" konoplja (de facto kastrat)... mislim da je takav izraz iritirajuc

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
20:39 20.01.2017.

indijska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije