Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IG NOBEL

Nobelovci nagradili čovjeka koji je živio s kozama

Ig Nobel
Foto: Reuters
1/6
25.09.2016.
u 12:10

Na Harvardovom sveučilištu nagrađeno je i istraživanje seksualnog života štakora i ispitivanje osobnosti kamenja

Znastveno istraživanje kako polisterske hlačice utječu na seksualni život štakora, kako je čovjeku živjeti kao koza i kakva je osobnost kamenja, sve su to dobitnici najnovijeg Ig Nobela.

Ovo je 26. put da se dodjeljuju nagrade znanstvenim dostignućima koje mogu nasmijati, a uručuju se ni više nimanje nego na Harvardovom sveučilištu u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Nagrade prema starom dobrom običaju laureatima dodjeljuju dobitnici pravih Nobelovih nagrada.

Ova neobična priredba ustanovljena je 1991. i otad se redovito održava tjedan dana uoči početka službenih dodjela pravih Nobelovih nagrada 3. listopada u Stockholmu.

Nagrađuju se smiješni radovi, no te ne znači da iza njih ne stoji ozbiljan znanstveni rad i pristup. Nagrađena su tako istraživanja o nakupljanju ljudskih dlaka oko pupka i o tome kako komarce privlači miris limburger sira. 

Među znanstvenicima koji su zaslužili Ig Nobela našao se i Thomas Thwaites,čovjek koji je nedavno objavio knjigu "GoatMan: How I Took a Holiday from Being Human" (Čovjek koza: kako sam e odmorio od toga da budem čovjek),o tome kako je tri dana živio kao koza u jednom stadu u Švicarskoj.

>> Britanac (35) živio kao koza u švicarskim Alpama u sklopu eksperimenta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije