Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogo povjerljivo

Način na koji pišete e-mailove otkriva skrivate li mračnu tajnu

e-mail
Foto: Thinkstock
07.05.2016.
u 00:30

Znanstvenici su analizirali čak 59 tisuća e-poruka i otkrili kako su “čuvari tajne” društveno vrlo aktivni, a ne povučeni kako se mislilo

Ekipa istraživača s američkog sveučilišta u Marylandu provela je istraživanje o tome koliko dobro možemo prikriti vlastite tajne.

No, kako bi okupljanje ljudi i njihovih prijatelja koji bi te tajne eventualno znali podiglo pokoju obrvu, odlučili su se na drugačiju metodu. Provjeravali su e-mailove onih koji su pristali na istraživanje.

Jasno je kako su najčuvanije tajne one o preljubu ili homoseksualnosti, no bilo je i onih koji su skrivali bolesti, pa onda i sve za što su oni koji su sudjelovali smatrali da će im uništiti profesionalne živote. Svi su pristali dati pristup svojim e-mailovima, ukupno 59.000 poruka. Ispostavilo se da su oni koji tajne imaju daleko društveno aktivniji.

Ranija su istraživanja pokazivala da su takve osobe povučenije. Primjerice, nastojali su održati odnose s onima koje su zapravo skrivali. Zanimljivo je pogledati i način komunikacije s onima koji su njihovu tajnu znali. Oni koji tajnu imaju nastojali bi gotovo pa imitirati jezik onih kojima su tajnu povjerili. U toj je komunikaciji i puno negativnih riječi poput “bol”, “ružno” i “zločesto”, a onda i riječi koje bi označavale uzročno-posljedičnu povezanost.

Primjetno je i kako se u komunikaciji prema onima pred kojima se tajna skriva nastoji biti najnormalniji. Očito ne i s potpunim uspjehom. Zašto baš e-mail? Ispostavilo se da je baš ova vrsta komunikacije pogodna jer premošćuje privatni i profesionalni život mnogih ljudi.

>>Rusko podzemlje trguje stotinama milijuna lozinki za email

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije