Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno otkriće

Na tavanu pronašli pisma iz 1. svjetskog rata. Što je vojnik poručio djevojci?

pisma
Foto: Screenshot/NBC News
16.04.2014.
u 22:48

Vojnik Clement Burger ih je pisao svojoj Mary dok se pripremao za odlazak u borbu u 1. svjetskom ratu te nije znao hoće li se ikada živ vratiti u Jasper.

Obitelj iz Jaspera u američkoj saveznoj državi Indiana pronašla je na svom tavanu ljubavna pisma koja je američki vojnik pisao svojoj djevojci prije odlaska u bitku u Prvom svjetskom ratu, piše NBC News koji je o toj priči objavio prilog.  

Obitelj je unajmila majstora da im izgradi novu kupaonicu na tavanu, a on je u instalacijama pronašao pisma i ostavio ih na podu. Potom su ih pronašli vlasnici kuće Phil Mathies, njegova supruga i sestra te su ih počeli čitati.

"To su vrlo zanimljiva ljubavna pisma"

- Vojnik je imao djevojku i pisao joj je pisma dok je bio na treningu u West Pointu u Kentuckyju - rekla je Philova sestra Barbara Schrader. Pisma su napisana u srpnju 1918. godine. Vojnik Clement Burger ih je pisao svojoj Mary dok se pripremao za odlazak u borbu u 1. svjetskom ratu te nije znao hoće li se ikada živ vratiti u Jasper.  

- Pisao je o svojim osjećajima za nju, kako želi biti s njom, no znao je da mora izvršiti svoju dužnost. To su vrlo zanimljiva ljubavna pisma - rekla je Barbara Schrader. Obitelj je željela pronaći rođake ljubavnog para koji su im se javili nakon što su pisma objavljena u lokalnim novinama.

- Zaprepastila sam se kad sam pročitala članak - kazala je nećakinja Clementa i Mary, Mary McCune. Druga nećakinja, Nancy Teder je dodala kako pisma pokazuju što je Clement tada proživljavao i što je osjećao za Mary. Clement i Mary su se vjenčali godinu dana nakon završetka rata. Nitko ne zna kako su pisma završila na tavanu kuće. 

>>Sto mladih lidera na summitu povodom sto godina od početka Prvog svjetskog rata

>>Tko je kriv za Prvi svjetski rat?

Komentara 3

CR
crnaguja1950
07:56 17.04.2014.

nije mi točno jasno...što je to ovdje toliko nevjerojatno?postajemo ko tupavi ameri,prenoseći njihove vijesti,čudimo se svemu ko pura dre.u

Avatar darko.horvat.712
darko.horvat.712
09:40 17.04.2014.

naći stara pisma na tavanu - zaista nevjerojatno... ovo je pravi primjer istinskog, istraživačkog novinarstva.

ŠJ
šara jura
08:58 17.04.2014.

A jeli se vratio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije