Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skloništa u Rimu

Pogledajte Mussolinijev tajni bunker

Mussolinijev bunker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
26.10.2014.
u 10:20

U strahu od bombardiranja saveznika, 'Il Duce' je, prema riječima Marca Placidija predsjednika neprofitne organizacije 'Underground Rome' odlučio vinski podrum pretvoriti u sklonište

Mussolinijev osobni protuzračni bunker u Rimu otvorit će se za javnost 31. listopada, javlja Reuters. Osim njega za javnost će se na taj dan otvoriti i druga dva skloništa talijanskog diktatora koja su za javnost već bila nakratko otvorena 2006. no morali su ih zatvoriti zbog ekoloških problema.

Bunker je za vrijeme Drugog svjetskog rata izgrađen ispod ispod njegove privatne rezidencije u Villi Torloniji.

U strahu od bombardiranja saveznika, 'Il Duce' je, prema riječima Marca Placidija predsjednika neprofitne organizacije 'Underground Rome' odlučio vinski podrum pretvoriti u sklonište sa protuplinskim vratima. No ta lokacija bila je nezgodna za sklonište jer se nalazila u vrtu udaljenom 100 do 150 metera od stambenih prostora pa je Mussolini odlučio izgraditi drugi i treći bunker koji se nalazi 6.5 metara pod zemljom te koji je u vrijeme njegovog uhićenja 1943. i dalje bio nedovršen.

Danas ga možemo vidjeti u stanju u kojem je ostavljen nakon uhićenja Mussolinija, rekao je o trećem bunkeru Placidi za Reuters.

>> Pavelić antifašist za 20%, Mussolini za 10% istarskih srednjoškolaca

Komentara 6

Avatar abraham73
abraham73
11:26 26.10.2014.

bolji bunker je imao drug tito.

ZA
zagabria1
10:49 26.10.2014.

Jadni Missolini je po igri skrivača, građenju bunkera i drugim stvarima koji su oba vidjeli u filmovima Jamesa Bonda malo dijete za Tita.

TT
tik tak
11:31 26.10.2014.

Ma ovo je trecerazredni bunker u odnosu na bunkere koje je imao naš voljeni drug Tito oni su u odnosu na ovo bili hoteli s pet zvjezdica!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije