Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNA PRIČA

Mora vratiti 22,5 mil. dolara jer je izmislila da je ubila nacista i živjela s vukovima

Misha Defonseca
Foto: Screenshot Youtube
1/2
12.05.2014.
u 12:00

Misha Defonseca zapravo uopće nije Židovka, a za vrijeme holokausta išla je u školu u Bruxellesu

Žena koja je izmislila da je kao Židovka preživjela holokaust i živjela s vukovima, i o tome napisala bestseler, mora izdavačima vratiti 22,5 milijuna dolara, odlučio je sud u Massac husettsu, prenosi Daily Mail.

Belgijka Misha Defonseca (76) 1997. je godine objavila knjigu "Misha: Sjećanje na godine holokausta" u kojoj piše kako je Europom propješačila 30.000 kilometara u potrazi za svojim roditeljima, mjesecima živjela u šumi s vukovima, skrivala se od nacista te jednog nasmrt izbola nožem. Sve to, prema knjizi, dogodilo joj se u dobi od 7 do 11 godina. Knjiga je prevedena na 18 jezika te je po njoj u Francuskoj snimljen film.

Defonseca i Vera Lee, autorica koja joj je pomogla u pisanju memoara, 1998. su u sudskom procesu oko autorskih prava dobile 32,4 milijuna od izdavačice Jane Daniel i Mt Ivy Pressa, a sud je 2005. godina nakon žalbe potvrdio odluku. Daniel je tada počela istraživati sumnjivu priču. Otkrila je da je pravo ime Mishe Defonseca Monica Ernestine Josephine De Wael, da uopće nije Židovka, te da je u godinama kada je navodno preživljavala strahote holokausta zapravo polazila školu u Bruxellesu.

Defonseca, koja danas živi u Massachusettsu u SAD-u, priznala je da je priča izmišljena.

- Priča je moja. To zapravo nije stvarnost, već moja stvarnost, moj način preživljavanja. Tražim oprost od onih koji se osjećaju izdanima. Molim vas da se stavite u moj položaj, u položaj četverogodišnje djevojčice koja je bila jako izgubljena - poručila je Defonseca putem svojih odvjetnika.

>> Dobila milijun dolara za memoare, a nije joj dovoljno

Komentara 7

WC
wolf_cro
13:16 12.05.2014.

Koliko tek kod nas ima ovakvih lažnih boraca NOR-a, koji su u vrijeme rata bili djeca od 3-4 godine, ali ih nitko nije istraživao.

MA
majeltomoguce
14:22 12.05.2014.

Da li će po toj logici i Nives Celzijus morati vračati novac, jer je njena nagrađivana "Gola istina" puna izmišljotina (nisam čitao, tako je ona sama rekla kasnije).

Avatar tajar
tajar
09:22 13.05.2014.

Tvrdnja da je živjela s vukovima istinita je jer i danas živi s vukovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije