Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako su propadali

Mnogi Grci lažno prijavljivali da su slijepi da bi dobili novac od države

'A demonstrator holds a Greek flag during a protest in Thessaloniki, northern Greece on September 10, 2011. Clashes broke out between police and demonstrators today as thousands took to the streets of
'ARIS MESSINIS'
06.04.2012.
u 17:41

Broj slijepaca na otoku Zakynthosu devet je puta veći od prosjeka u brojnim europskim zemljama

Grčki otok Zakynthos, najpoznatiji po drevnim ruševinama i tirkiznom moru, odnedavno je postao poznat pod nazivom "otok slijepih". Naime, kako piše Wall Street Journal, stanovnici tog otoka masovno su prijavljivali da su slijepi kako bi od države primali socijalnu pomoć. Broj od 1,8 posto žitelja otoka koji broji 39 tisuća možda se i ne čini velikim, no riječ je o broju devet puta većem od prosjeka mnogih europskih zemalja, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2004. godine. A među "slijepcima" našli su se i jedan taksist te jedan lovac na ptice.

Neki su lokalni i državni dužnosnici za lažne slijepce optužili bivšeg prefekta Zakynthosa, Dionysiosa Gasparosa čiji je potpis bio nužan za isplatu naknada. On pak optužuje zamjenika ministra zdravstva Markosa Bolarisa za "političke igre", a krivicu prebacuje na oftamologa otočke bolnice Nikolaosa Vartzelisa, koji je krajem ožujka dao ostavku.

– Nisam ja taj koji vas proglašava slijepim. To čini oftamolog – poručuje Gasparos. No Vartzelis je uvjeren da je činio pravu stvar. Kaže da su se u nekim slučajevima, kada su u pitanju bili bespomoćni i gladni ljudi, možda malo smilovali, ali u granicama zakona.

Tako je Zakynthos postao simbol korupcije u Grčkoj, ali on nije izoliran slučaj. Dužnosnici ministarstva zdravstva kažu kako lažne tvrdnje o invalidnosti vladu stoje stotine milijuna eura na godinu. Kako bi uslijed ogromne financijske krize koja potresa zemlju pokušalo uštedjeti koji euro, ministarstvo je odnedavno kao uvjet za dobivanje invalidnosti nametnulo upisivanje u nacionalni registar, osobno ili putem opunomoćenika, što je rezultiralo sa 36 tisuća zahtjeva za invalidnošću manje u odnosu na 2011. godinu.

Komentara 15

OB
-obrisani-
18:32 06.04.2012.

. ...grci imaju lazne slijepce...Hrvatska ima lazne branitelje... . ..Hrvatska : Grcka...1:1 .

AA
aabbcc
18:57 06.04.2012.

. Uvjerljivije bi bilo da su se prijavili kao Glupi jer ih hebu u glavu.

TO
tom
18:47 06.04.2012.

sve to polit benzinom i užgat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije