Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosje X

Mitsko stvorenje od čijeg se režanja ledi krv u žilama

šuma
Foto: Thinkstock
01.08.2014.
u 08:22

Drekavac
 – Pojavio se u Drvaru, ali često mijenja prebivalište pa ga čuju i u Hrvatskoj

Kad sam čuo krik, protrnuo sam! Nije mi bilo svejedno. Da me sad pitate odakle, ne bih znao je li dopirao iz šume ili s brda. Čuli su ga kasnije i ostali mještani, ali nitko ne zna tko je, što je, je li to čovjek ili životinja, u dahu nam je ispričao Mirko Delić, mještanin istočnog dijela Drvara, općine u Bosni i Hercegovini, koja je mapirana u sve moguće internetske tražilice ne samo zbog znamenitog desanta na Drvar nego i zbog navodne pojave mitskog stvorenja koje su mještani nazvali Drekavac.

Najnovija mitomanija koja je stvorena oko čudovišta Drekavac, čije su ime mještani ove općine posudili iz legendi Slavena, po svim detaljima podsjeća na Brešanov filmski hit “Maršal”. Svi su ga čuli, nekima se ukazivao u šumi, ali nitko ne može staviti ruku u vatru i reći kako izgleda. Mediji i njihovi maštoviti grafičari skicirali su drvarsko čudovište, a televizijske kuće o tome su pravile reportaže. No kao i u slučaju Loch Ness, već se dvije godina čeka njegovo “ukazanje”, glas, kako bi ponovno prodrmao ustajalu drvarsku stvarnost.

Javlja se iza ponoći

– Krikove bi puštao nekada oko tri sata poslije ponoći, nekad i u deset sati, sve zavisi. Bilo nam je neugodno slušati te krikove, ali smo se već i navikli – kaže nam Radojka Trninić o ozračju koje je istočnim Drvarom vladalo u vrijeme ere Drekavca. Prema njezinim riječima, i djeca su se navikla na novog stanovnika šume i njegovo oglašavanje te se više gotovo i ne plaše. Tih prvih dana 2001. godine mještani su organizirali noćne patrole u vrijeme kad se Drekavac najviše oglašavao. Unatoč lampama, rasvjeti, automobilskim farovima, nisu ga nikad vidjeli.

– Jedan momak iz susjedstva s još nekim ljudima išao je u šumu i tvrdi da je vidio crno, čupavo stvorenje koje je prošlo blizu njega – prepričava Milka Trninić, mještanka sela Drvar, koja je već počela pokazivati nervozu zbog napadnog senzacionalističkog pisanja medija iz cijele regije. Iako ga nije ni čuo ni vidio, predsjednik drvarskog Lovačkog udruženja Vojin Bašić ističe kako stvarno ne znao što je posrijedi, ali mještani još potvrđuju da silazi do sela i ispušta čudne zvukove te da se stanovništvo naviklo na njega.

Noge poput klokanovih

Iz drvarskih šuma Drekavac je očito “emigrirao” malo sjevernije. Prošle su ga godine čuli i vidjeli u potkozarskom selu Gornja Dragotinja pokraj Prijedora. I u Gornjoj Dragotini, kako su pisali mediji, nitko ne zna što je to, kako izgleda, hoda li ili leti, samo svi kažu da ga je jezivo slušati. Osim što se od krika nepoznatog stvorenja ledi krv u žilama, stanovnici sela sumnjaju da je to zloslutan znak nakon kojeg netko od mještana premine. Prije dvije godine mještani Knina otkrili su ruku misterioznog bića, koja sliči ljudskoj, ali je prekrivena dlakom, što je izazvalo pravu pomutnju. I upravo kad su ljudi povjerovali da je strašni Drekavac nastradao negdje pokraj Knina, godinu dana poslije pojavio se pokraj Prijedora, on ili neki njegov rođak. Nerijetko i s hrvatske strane granice svjedoče kako su čuli njegovo jezivo noćno javljanje.

Nema stvarnog opisa. Prema usmenoj predaji, njegovo je tijelo prošarano, izduženo i tanko kao vreteno, s nerazmjerno velikom glavom. Neki tvrde da je to vrsta ptica, a neki da izgleda poput psa ili lisice, ali da su mu stražnje noge slične klokanovima. Također, prema predaji, može se pojaviti u obliku djeteta i pozivati ljude koji prolaze pokraj groblja. U obličju djeteta predviđa nečiju smrt, ali u obličju životinje blagu bolest.

>>S neba se u naše dvorište sručila kiša malih žaba

>>Autocestom hoda žena u crnini i čuje se dječji plač

Komentara 11

OG
Oger
08:58 01.08.2014.

Ima li u tim sumama jelena? Jel' netko vec cuo kakve tonove ispusta jelen kad se hoce pariti?

Avatar Kočijaš
Kočijaš
12:33 01.08.2014.

Titov zloduh!

DU
Deleted user
08:58 01.08.2014.

Kada naši političari počnu kreketati to je strašnije od ovog drekavca. Posebno kada počnu zazivati crvene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije