Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Matematičar videom objasnio zašto je važno osnovati stranku

mirsad mehmedović
Foto: Screenshot Youtube
02.10.2014.
u 13:00

Petnaestminutni video  "Zašto osnovati stranku" na matematički način objašnjava zašto je dobro baviti se politikom, a autor videa mladi je matematičar Mirsad Mehmedović iz općine Kalesije u sjeveroistočnoj Bosni.

"Pokušat ću odgovoriti zašto ljudi osnivaju stranke i pokušat ću apelirati na mlade da ne dopuste da ih iskorištavaju pojedine stranke samo da bi prikupili glasove", rekao je. U izlaganju je ukazao na nužnost visoke izlaznosti na izbore jer tada male stranke, koje najčešće nastaju zbog nezadovoljnika/otpadnika velikih stranaka, imaju manju priliku sudjelovati u vlasti.

Izborni prag u Bosni i Hercegovini (zasad) je manji nego u Hrvatskoj i iznosi tri posto, a koliko je to pogubno za zdravo društvo, objašnjava dalje.

"Ne može ni jedna politička partija u BIH, ako ne dobije barem 500 tisuća glasova, vladati dobro. Uvijek će se naći kočničari, male stranke koje će tražiti ustupke. Glasovanjem za male stranke, mi koji unaprijed znamo da će jedva prijeći prag, zapravo omogućujemo i potičemo korupciju", rekao je.

 

Mehmedović je poručio i da ne treba glasovati za one koji "pokraj svoga imena imaju i ime osnivača stranke, usudio bih se reći vlasnika te stranke". "To su nove stranke", rekao je dodavši da treba glasovati za poštene ljude.

"Samo nas oni mogu izvući iz nevolje. Čovjek koji ima dobre čizme poštenja, jedino takav može biti dobar u svome poslu. A na stvaranje tog poštenja prije svega utječu majka i otac. Poštenje se ne stječe preko noći. Pošteni će me razumjeti. Jedino poštenjem može se kročiti kroz blato politike",  završio je Mehmedović i pozvao mlade da iziđu na izbore.

>> Milan Kujundžić potvrdio da ide u utrku za predsjednika

Komentara 9

BH
bijela_hrvatska
14:53 02.10.2014.

Zar nam to "visoki izvori" žele "na fini način" objasniti kako zapravo Markićkin novi referendum nema smisla ? :)

AI
ant.imesic
13:49 02.10.2014.

Kakav je to članak? Po ovome jednopartijski sistem idealan:))

IJ
Ignorantia juris nocet
15:09 02.10.2014.

Kratki komentar za one kojima će ovaj članak poslužiti kao "empirijski dokaz" zašto je naš referendum loš. Definitivno morate uzeti u obzir da dotični "matematičar" govori o lokalnim izborima, konkretno o svojoj općini Kalesiji u kojoj na izbore (lokalne) izlazilazi oko 15000 glasača. Njegovo objašnjenje kako male stranke osvajaju glasove jest da osoba organizira svoje prijatelje i rodbinu te na taj način skupi potrebne glasove. Mislite da se to kod nas na lokalnim izborima i sada ne događa? Međutim, pogledajte sad ovo. Koliko prijatelja i rodbine moraš imati da bi ovako drastično utjecao na rezultate na parlamentarnim izborima (a referendum se odnosi isključivo na izbore za Hrvatski sabor)? U svim izbornim jedinicama, na prošlim parlamentarnim izborima izašlo je preko 200.000 ljudi. Uz izborni prag od 3% (što predlaže novi referendum) treba vam preko 6000 glasova da bi baš vi bili izabrani za zastupnika u Hrvatskom saboru. Osim ako vam mama i tata imaju svaki po 100 bratića i sestrićna, isto tako i bake/djedovi, prabake/pradjedovi vi rodbinu ne možete skupiti, a ni prijatelja tolikih teško da imate. Ipak, to još nije sve. Sama inicijativa se osigurala i za ovaj problem. Kako? Povećanje izbornih jedinica, uz njihovo ujednačavanje po broju glasača, tako da će vam sada trebati i više od 6000 glasova uz izborni prag od 3%. Nemojte biti naivni. Čitajte, raspravljajte, mislite svojom glavom. Ako smatrate da ovakvo stanje više nije održivo, potpišite se za referendum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije