Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martin Shkreli

Biznismen hrvatsko-albanskog podrijetla nakon zgražanja javnosti najavio pojeftinjenje lijeka

Martin Shkreli
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
1/2
23.09.2015.
u 09:39

Shkreli je prvo branio poskupljenje, no na kraju se predomislio

Američka farmaceutska kompanija srezat će cijenu lijeka za oboljele AIDS-a koju su prethodno, na opće zgražanje javnosti, podigli za više od 5000 posto.

Kako prenosi BBC, šef Turing Pharmaceuticalsa Martin Shkreli, inače sin imigranata hrvatsko-albanskog podrijetla, rekao je američkim medijima da će smanjiti cijenu, ali ne i koliko. Tvrtka je u kolovozu kupila prava na lijek Daraprim i potom podigla cijenu sa 13,50 na 750 dolara (oko 5100 kuna). Shkreli je u ponedjeljak, nakon žestokih reakcija, branio poskupljenje, tvrdeći da će postignuti profit pomoći u istraživanju novih vrsta liječenja, a kritičarima je poručio da ne razumiju farmaceutsku industriju. Međutim, na kraju se ipak predomislio.

– Dogovorili smo se da ćemo smanjiti cijenu Daraprima kako bi bio povoljniji i omogućio tvrtki da ostvari profit, ali jako mali profit – rekao je 32-godišnji Shkreli za ABC News.

Shkreli je prethodno govorio kako je Daraprim prije bio podcijenjen, što je objasnio na slikovit način.

– Da je postojala tvrtka koja je prodavala Aston Martin po cijeni bicikla, i da mi kupimo tvrtku i želimo uvesti cijene na razini Toyote, mislim da to ne bi trebao biti zločin – rekao je Skhreli, dodajući da rade dobru stvar s profitom – "vraćaju ga u ruke pacijenata".

Shkreli je zahvaljujući ovakvoj reakciji na negodovanje javnosti i prilično bahatom ponašanju na društvenim mrežama zaradio titulu najomraženijeg čovjeka u SAD-u.

– I čini se da mediji odmah upiru prst u mene. Ja ću im uzvratiti jednim prstom, ali ne kažiprstom ili malim prstom – napisao je na Twitteru Shkreli nakon što se vijest o poskupljenju proširila medijima. U međuvremenu je "povukao ručnu" i ugladio javne nastupe.

>> Tri skupa lijeka za hepatitis C od danas na besplatnoj listi HZZO-a

Komentara 13

TF
tony.franzz
10:39 23.09.2015.

Pa vidis mu po faci kakav je.

DU
Deleted user
10:56 23.09.2015.

Ljudska lakomost nema granice... Doduse , treba mu puno novaca jer osim njega i nije nesto niti fizicki ( stakor u odijelu), a ocito ni karakterom. Nema li ljepse stvari kad si bogat uzivati u zivotu i ciniti dobra djela drugima... Ugodno sa korisnim ...i opet svakome ostane dovoljno, ako je imalo normalan u glavi. Ovo danas su perverzije u ljudskim prohtjevima. Od obijesti ljudi gube kompas u glavi.

CH
Challenger
10:33 23.09.2015.

Sva sreća da ne proizvodi vijagru :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije