Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici pronašli dokaze

Mars su pogodila dva tsunamija, u njihovim su ostacima tragovi života?

Mars
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.05.2016.
u 00:15

Megatsunamije na Crvenom planetu izazvao je udar najmanje dvaju meteora, a tragovi te kataklizme vidljivi su na površini Marsa i danas

Znanstvenici se već godinama slažu da površina Marsa u prošlosti nije bila beživotna i suha kao danas te pretpostavljaju kako su na Crvenom planetu postojali i oceani, a u njima i neka vrsta života. Za ovakve pretpostavke dosad nije bilo dokaza, no tim stručnjaka s Planetary Science Institutea u Tucsonu u američkoj saveznoj državi Arizoni, predvođen Alexisom Rodriguezom, objavio je studiju u kojoj navode kako je Mars u prošlosti bio pogođen tsunamijima koji su bitno oblikovali površinu planeta.

Prema najnovijim spoznajama, sjeverna hemisfera Marsa nekada je bila prekrivena oceanima, a pronađeni dokazi daju naslutiti kako je nakon pada meteora došlo do najmanje dva megatsunamija, nekoliko desetaka puta snažnija od onih koji su pogodili Zemlju i izazvali katastrofu u Indoneziji i Tajlandu. Analizom fotografija površine Marsa znanstvenici su uspjeli pronaći tragove nekadašnjeg oceana, a objavili su i kako su pronašli područja za koja smatraju da su pogođena dvama velikim meteorima koji su uzrokovali megatsunamije.

– Tragovi ove kataklizme i danas su vidljivi na površini Marsa pa smatramo kako bi se upravo u tom području mogli nalaziti tragovi života – kaže Rodriguez.

>> Potres magnitude 7,2 potresao područje kod Vanuatua, izdano upozorenje o tsunamiju

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:38 21.05.2016.

Jesenti milu bigulicu, mi u Hrvatskoj svaki dan doživljavamo i proživljamo svakojake cumamije iz najraznovrsnijih protuhrvatskih i protuljudskih medijskih kuhinja pa smo opet živi i koliko-toliko mentalno zdravi. Posvemašnje medijsko manipuliranje i bezočno zaglupljivanje sve se više obija o glavu onima koji ga provode. Rečeno onako pučki, u laži, kako god ju krstili, uvijek su bile kratke noge i ostat će.

HO
homofob
00:16 22.05.2016.

Nisu nam kazali zasto je "crveni" planet sada pust I bezzivotan: Prestalo je planetarno toplo vrijeme I vedra atmosfera bez oblaka vise nije bila u stanju sacuvati povrsinsku vodu a na kreju niti vecinu atmosphere! Globalno (za)topljenje nija tako losa stvar! Dok je toplo dotle ce biti zivora kada zahladi atmosfera I vlaga odlazi! To je poznata cinjenica ali ju pripadnici religije "globalnog zatopljenja i klimatskih promjena" taje od raje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije