Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTENI IZ KAVEZA

Ministar Koka više neće popuštati zlostavljačima i medvjedu alkoholičaru daje slobodu

medvjed
Foto: Youtube
1/5
25.09.2016.
u 09:50

"Kava i alkohol, nije bilo ničeg boljeg da se Tomi razbudi. A i mojim klijentima je to bilo jako zabavno", hvalio se bivši vlasnik medvjeda kojeg čekaju bolji dani

Dva petogodišnja albanska medvjeda imaju fizičke i psihičke ožiljke iz dana provedenih u zatočeništvu i zlostavljanju – Pašuk na vratu ima tragove čvrsto zategnutnog lanca, a Tomi je alkoholičar.

Pašuk i Tomi sada se privremeno nalaze u zoološkom vrtu u Tirani pošto su ih izbavili od njihovih tamničara, u novom nastojanju albanskih vlasti da spase okrutno zatočene smeđe medvjede.

U albanskim planinama na slobodi ima oko 250 smeđih medvjeda, po međunarodnoj skupini za zaštitu prava životinja Četiri šape. Ali njih nekoliko desetaka, između 50 i 80, odvedeni su iz divljine kao mladunčad.

Izloženi su u kavezima u restoranima ili okovani na plažama i uloga im je da zabavljaju i privuku turiste koji se s njima mogu fotografirati za jedan euro.

Tomijev bivši vlasnik, voditelj restorana 80 kilometara sjeverno od Tirane, dopuštao je svojim gostima da medvjeda napajaju pivom i rakijom.

"Kava i alkohol, nije bilo ničeg boljeg da se Tomi razbudi. A i mojim klijentima je to bilo jako zabavno", kazao je vlasnik agenciji AFP. Ali nije želio reći svoje ime.

Tomi, koji neprestano hoda s jednog kraja nastambe na drugu i ne može se smiriti, zajedno s Pašukom i još jednom medvjedicom idući će tjedan biti poslan na Kosovo, koje je izgradilo utočište za medvjede pošto se suočilo sa sličnim problemom kao i Albanija.

"Tomi je stalno pod stresom i to se može objasniti apstinencijskom krizom", rekao je Sajmir Shehu iz Četiri šape.

Albanija je u ožujku ove godine usvojila zakon kojim će osloboditi sve zatočene medvjede i ubuduće zabraniti privatno vlasništvo nad divljim životinjama. Prekršitelji će u zatvor.  

Dosad je držanje medvjeda bilo kažnjivo s 20 do 30 eura, što je bilo daleko premalo da bi one koji su ih iskorištavali odvratilo od takve prakse. Albanija želi privući više turista, ali ne tako da izaziva međunarodne kritike zbog zlostavljanja životinja.

Ministar zaštite okoliša Lefter Koka uvjerava da je popuštanje zlostavljačima medvjeda prošlo svršeno vrijeme.

“Okrutnost prema životinjama ne može biti turistička atrakcija. Već smo iz kaveza oslobodili 50 medvjeda”, rekao je.  

Nekoliko ih je već poslano u parkove u europskim zemljama, a dva mladunca uskoro odlaze u Njemačku.

Ali što s desecima ostalih koji više nisu sposobni za život u divljini?

“Te su životinje malodušne, nervozne, grizu, izgubile su svaki nagon da se same hrane”, rekao je Zmir Dedej iz vladine agencije za zaštitu okoliša.

U malenom zoološkom vrtu u Tirani ne mogu dugo ostati jer nemaju dovoljno prostora. Gradnja posebnog utočišta za medvjede koštala bi četiri milijuna eura što si Albanija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, teško može priuštiti.

Ali je minister Koka odlučan sprovesti svoj projekt “Medvjeđe šume” na planini Dajti, desetak kilometara istočno od Tirane.

Pokazivanje zatočenih medvjeda i njihovo dresiranje kako bi plesom i na druge načine zabavljali publiku ima dugu povijest na Balkanu.

Albanski diktator Enver Hoxha zabranio je takvu praksu, ali je ona ponovo procvjetala nakon pada komunizma.

U vrijeme demokratske tranzicije, procesa koji je u Albaniji u prvim godinama nalikovao anarhiji, nisu samo opljačkane albanske tvornice nego je i priroda devastirana. Iz divljine su nestali fazani, a čak je i opstanak orlova, koji su simbol nacije, dovoden u pitanje. Orlovi su, baš kao I medvjedi, bili zaštićena vrsta. Ali nitko se nije bunio.

Koka govori da građane treba obrazovati o tome kako sačuvati i obnoviti život u prirodi, ali izgleda da će trebati vremena da im se promijeni mentalni sklop.

“Medvjedov stol” jedan je od pomodnih restorana u Tirani i privlači gradsku elitu. Prije nego što gosti sjednu za stol, običaj je da se fotografiraju s Markom i Lizom, kojima su 22 godine i ne poznaju život izvan kaveza.

>> Čudo u Sibiru: Dječak (3) preživio tri dana u šumi punoj medvjeda i vukova

Komentara 1

BO
Bongos
14:17 25.09.2016.

Gadovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije