Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE ZAGREBA

Koju to tajnu skriva sablasna nadgrobna ploča Demetrove 3?

Demetrova 3
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/4
30.08.2016.
u 23:15

“Ovdje počiva Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. četiri godine star“

Kroz povijest Zagreb je prolazio kroz brojna burna razdoblja koja su sa sobom donosila nove priče, legende, tajne... Sve to prenosilo se s koljena na koljeno, dok se izgled grada mijenjao kroz stoljeće, kako bi konačno postao ono što je danas.

Ipak, neka mjesta svjedoče toj prošlosti, a ona katkada sa sobom povlače dašak mistike koji često graniči s bićima iz nekog drugog svijeta. 

Svima su nam dobro znane coprnice, progoni vještica, mjesto na Medvednici gdje vještice copraju i tako rade oluje... No koliko znamo o skrivenim tunelima? Postoje li uopće i otkuda masonski znakovi na Jurjevskom groblju?

U Demetrovoj 3 jedna je nadgrobna ploča također obavijena velom tajni, a pomalo sablasan i groteskan izgled pojačava dojam: ovo je nešto znakovito.

Nadgrobna ploča uzidana je na zid haustora Demetrove 3 i najčešće asocira na zazidavanje djece u temelje kuća i mostova, o čemu svjedoče brojne priče.

Natpis na ploči glasi: “Ovdje počiva Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. četiri godine star."

Neki zapisi tvrde kako je maleni Paul David, iz obitelji "dotepenaca" pokopan na Jurjevskom groblju, dok je majka sačuvala spomen-ploču kao sjećanje na njegova sina krhkog zdravlja.

Ono što je čudno u cijeloj priči jest činjenica kako, osim natpisa ne postoji nijedna druga fraza (počivao u miru), nijedna molitva, anđeo ili slično, a da je specifično za devetnaesto stoljeće – nadgrobnu ploču krase mrtvačka lubanja i križ.

Vakanovići, točnije Antun Vakanović, bio je evidentiran 1862. kao vlasnik dviju nastambi u Demetrovoj ulici: 3 i 13. Svojim je biološkim nasljednicima ostavio zavidnu imovinu, a, politički gledano, bio je i više nego utjecajan.

U spletu ekonomskih zavjera i prijevara njegove moćne obitelji, povjesničari tvrde kako je istina jedino ta što je Paul David umro neokaljanog životopisa. Premještanje njegova nadgrobnog spomenika u zapisima ove vrste prikazuje se kao simbol neke nijeme demonstracije

Postoji i teorija po kojoj dječak uopće nije pokopan na Jurjevskom groblju, a njegove kosti su zapravo ležale u grobovima koji su maknuti zbog širenja grada – temeljima Demetrove ulice.

>> Upustite se u obilazak Jurjevskog groblja, ali noću. Nije za djecu!

Komentara 3

MI
m.ivanisevic2
13:20 31.08.2016.

Sigurno ne piše "umro 21. lipnja 1818". Ako prevodite s latinskog jezika potrudite se, ili angažirajte lektora. Ovaj dilentatizam je postao ogavan.

DI
dalibor.ivkovic0704
08:14 31.08.2016.

Imate li tamo nekog lektora? Dajte mu otkaz, nepismen/a je. č umjesto ć i nadrogbna ploča, samo letimično vidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije