Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN

Još 70 godina muškarci će bolje zarađivati od žena

Radnik odmara ispred laptopa u uredu
Foto: Shutterstock
08.03.2016.
u 07:17

Žene više rade u kućanstvu i više se skrbe o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju ​​manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam desetljeća ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, priopćila je u ponedjeljak u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

U povodu Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvješće u kojemu ističe da "žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca".

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

"Tijekom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu," navodi se u izvješću.

 Žene više rade u kućanstvu i više se skrbe o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju ​​manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti čimbenici, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi "na crno" i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 milijuna žena starije dobi diljem svijeta živi bez redovite mirovine, u odnosu na 115 milijuna muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.

>>Zarađuju manje od kolega: Bankarice 2300 kn, liječnice 1800, učiteljice 1100

Komentara 1

SA
santos008
08:38 08.03.2016.

Zivio sam u jednoj od najdemokratskijih zamalja na ''Zapadu''gdje je odnos placa kao i kod nas s'tim sto se tamo ne slavi Osmi Mart kao kod nas .Gledam ''Dobro jutro'' Hrvatska'' slavi se na sav mah.Robert dijeli crvene ruze kupljenee novcem poreskih obveznika ,na Zapadu toga nema ,tamo ne dijele ruze niti tuku zene Kod nas na Balkanu muskarci tudjim zenama djele ruze a svoje tuku.Tamo imaju Valentinovo i to je to,Sanja i Robert doveli ''veliku'' radnicu Sanju Sarnavku ,koja vjecito zivi na proracunskoj sisi,koja izgleda nikad nije nista korisno radila,osim sto'' podpaljuje'' atmosferu u drustvu sa komunistickom demagogijom,koje se izgleda ni HRT ne odrice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije