Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bon za svaku vrećicu

H&M će plaćati kupcima za recikliranje odjeće

odjeća
Daniel Kasap/PIXSELL
06.12.2012.
u 12:31

Kupci H&M-a bit će nagrađeni zbog prosljeđivanja stare odjeće, umjesto da ih bacaju u smeće. Švedski proizvođač će davati bonove za svaku predanu vreću s odjećom.

Kupci H&M-a bit će nagrađeni zbog prosljeđivanja stare odjeće umjesto da je bacaju u smeće. Švedski proizvođač odjeće inicijativu recikliranja odjeće pokrenut će u svim državama u kojima imaju trgovine, piše Local.

"Svaki komad odjeće bilo kojeg proizvođača je prihvatljiv, a nebitno je u kakvu je stanju. Zauzvrat će kupac dobiti bon za svaku vreću koju donese", napisala je tvrtka u priopćenju, ali nisu naveli koliko će bon vrijediti.

Prosječan Amerikanac godišnje baci 30 kilograma odjeće

Tvrtka je u 2011. godini izvela pilot-projekt s "recikliranjem" odjeće u Švicarskoj, a sada će ga proširiti na svih 48 zemalja svijeta u kojima posluje. Švedska kompanija se oslanja na stručno mišljenje tvrtke I:Collect koja se specijalizirala na redistribuciju odjeće koja se još može nositi kako bi se "promijenila ekonomija" ili se recikliralo u druge industrijske proizvode, kao što su krpe za čišćenje, papir, materijali za izolaciju i mnogi druge.

Njihove statistike pokazuju da prosječan Amerikanac godišnje baci oko 30 kilograma odjeće. Ukupno je to oko 8 milijardi kilograma, od kojih se samo 15 posto reciklira. Iz H&M-a tvrde da da je davanje odjeće koja se još može nositi samo dio njihove "šire priče" o održivom razvoju. Druge inicijative uključuju vrećice koje su napravljene od recikliranih materijala.

>>Nova usluga u nas: Finci nude radnu odjeću u najam

Komentara 2

LI
liliZG
12:37 06.12.2012.

Odlična inicijativa, pitanje je samo kad će doći do nas???

RE
reason
13:20 06.12.2012.

Prosječan amerikanac godišnje baci 30kg odjeće?!? Nekako sam zgranut ovime..ja osobno možda bacim 2kg i to ako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije