Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADRENALIN Trideset godina alpinističkih pustolovina

Himalaja za Božićev jubilej

antar.jpg
import
01.10.2005.
u 14:34

Stipe, koji vam je ovo put da idete na Himalaju? Ma, ne znam točno, negdje između osamnaestog i dvadesetog... I, tako je počeo naš razgovor sa Stipom Božićem. Naš najuspješniji alpinist ovaj je tjedan krenuo u novi pothvat... Sa sinom Joškom i još desetak slovenskih alpinista u srijedu su otišli u Nepal u kojem kane osvojiti Ama Dablang (6856m), jedan od najljepših vrhova u Himalaji.

Ako nas vrijeme, sreća i zdravlje posluže, uspon će trajati 20-ak dana. Prvi se put penjem na Ama Dablang, iako sam već bezbroj puta prošao ispod tog vrha jer je u susjedstvu Mt. Everesta objašnjava Božić.

Vođa je ekspedicije poznati slovenski alpinist Viki Grošelj. Slovenci ovom ekspedicijom obilježavaju 30. obljetnicu svog prvog velikog penjačkog uspona na Himalaju, kada su dosegnuli vrh Makalua (8470 m). No i Stipe, iako kaže da obljetnice i rođendane više ne broji, ima razloga za slavlje. Ove godine obilježava 30. godišnjicu svoje prve alpinističke avanture, kada je osvojio afganistansku planinu Noshaq (7492 m) u gorju Hindukušu.

U svojoj se alpinističkoj karijeri dva puta popeo na Mount Everest (8848 m). Dokučio je i ostala dva najviša vrha svijeta: K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m) te najviše vrhove svih sedam kontinenata. Uspon na Everest bio mu je najteži pothvat.

Bio sam 86. čovjek u povijesti koji se popeo na Mt. Everest. Kad sam dosegnuo vrh, u meni su se nekoliko sekunda miješali različiti osjećaji, a onda sam zaplakao kao malo dijete. Međutim, taj put pri silasku s planine poginuo nam je šerpa Ang Phuove. Pružajući ruku prema šalici čaja spotaknuo se i kliznuo dvije tisuće metara u himalajski ponor. Nakon njegove smrti sve mi je to postalo nevažno priznaje Božić.

Jedno od najdražih sjećanja veže ga za boravak u ledenoj pustinji Antarktici. Bio sam ondje za polarnih dana, kad noći uopće nema. Trideset sam se sati penjao i isto toliko spavao. Divio sam se ljepoti toga beskraja oko sebe. Sve oko mene bilo je bijelo. Nigdje životinje, leptira, žive duše... S jednom međunarodnom ekspedicijom Stipe je na skijama stigao i na Sjeverni pol.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije