Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena? 3700 eura

Izgradio avion jer mu se nije dalo voziti 15 kilometara do posla

mini-max
Foto: Alan Lebeda/Wikimedia Commons
24.08.2016.
u 16:03

Zrakoplov ima otvoreni kokpit, a pokreće ga trocilindrični motor češke tvrtke Verner

Češkom se bravaru Františeku Hadravi predugo bilo voziti 14 minuta do posla pa je izgradio zrakoplov kako bi prepolovio to vrijeme.

Tom 45-godišnjaku iz češkog mjestašca Zdikova na zapadu Češke trebale su dvije godine da sam izgradi letjelicu koju je nazvao Vampira. Radi se ultralakom zrakoplovu temeljenom na dizajnu američkih zrakoplova tog tipa Mini-Max

Zrakoplov ima otvoreni kokpit, a pokreće ga trocilindrični motor češke tvrtke Verner. Maksimalna mu je brzina 146 kilometara na sat. Izgradnja je koštala 3700 eura, rekao je Hadrava.

On radi u Drevostroju, malenoj tvornici u gradiću Čkyneu koja proizvodi strojeve za šumarsku industriju. Smjena mu počinje u šest ujutro.

Na putu do posla Hadrava prelijeće šumovito podnožje planine Sumave i slijeće na livadu prekoputa tvornice.  

"Automobilom mi treba od 12 do 14 minuta. Zrakoplovom bi mi trebalo četiri, pet minuta kad bi letio direktno, ali moram napraviti mali krug kako ne bi probudio susjede rano ujutro. Zato mi treba sedam minuta", ispričao je.

>> Najveća letjelica na svijetu u najsporijoj zrakoplovnoj nesreći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije