Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apollo 11

Fantastični prizori povijesnog događaja: 45 godina od slijetanja na Mjesec

Čovjek na Mjesecu, Apollo
Foto: NASA
1/11
20.07.2014.
u 13:03

Sletjevši, astronauti su pojeli svoj prvi obrok na Mjesecu te odlučili započeti operacije na površini prije nego je to planirano.

45 godina prošlo je otkako je čovjek prvi put kročio o površini Mjeseca!

Letjelica Apollo 11 lansirana je uspješno iz Svemirskog centra John F. Kennedy 16. srpnja 1969. Ova misija je bila najslavnija misija Apollo projekta koja je prva imala zadatak sletjeti na površinu Mjeseca, nakon izvršenog zadatka uzletjeti i sigurno vratiti ljudsku posadu nazad na Zemlju.

Letjelica je nakon 76 sati od lansiranja ušla u Mjesečevu orbitu.

Foto: NASA

Nakon odmora Neil Armstrong i Buzz Aldrin ušli su u mjesečev modul kako bi ga pripremili za put prema i slijetanje na mjesečevu površinu. Nakon priprema mjesečev modul sa dva astronauta odvojio se od zapovjednog i servisnog modula te krenuo prema Mjesecu.

Mjesečev modul sletio je na površinu Mjeseca, na područje Mora mira, 20. srpnja 1969. u 20,17 UTC. Sletjevši, astronauti su pojeli svoj prvi obrok na Mjesecu te odlučili započeti operacije na površini prije nego je to planirano. Tijekom iskrcavanja na površinu 21. srpnja u 2,56 UTC mjesečev modul je s površine Mjeseca slao živu televizijsku snimku.

>>Kina postala treća zemlja koja je osvojila Mjesec!

>>Umro Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom

Komentara 11

Avatar Zizou10
Zizou10
13:52 20.07.2014.

Studio u hollywoodu je radio punom parom tih dana!!

BA
Bananaman
17:44 20.07.2014.

Mislili ste napisati 45 godina proslo od snimanja astronauta u pustinjama nevade, pa samo idioti mogu povjerovati u teoriju da su ameri stvarno bili na mjesecu !!!

Ivan Štorga
14:36 20.07.2014.

Prije 45 godina su bili na Mjesecu, a od tada ništa. Da su tada došli na Mjesec, već ni odavno tamo bio barem Las Vegas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije