Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlika u radu

Europljani rade manje nego Amerikanci, evo tko je zauzeo prvo mjesto!

Foto: Thinkstock
1/4
19.10.2016.
u 15:10

Italija radi čak 29 posto manje godišnje u odnosu na američke zaposlenike, a slijedi Francuska s 26 posto manje sati, Belgija s 25 posto, Poljska s 24 i Njemačka s 22 sata manje. Studija je proučila podatke iz 18 europsih zemalja

Europljani prosječno rade 19 posto manje sati na godinu nego Amerikanci, pokazuje studija troje ekonomista iz Sjedinjenih Država, Kanade i Njemačke. Veća količina plaćenih dana godišnjeg odmora u Europi čini trećinu do polovine razlike, pokazuje studija.

Međutim, faktor koji također utječe na tu razliku je i visoka stopa nezaposlenosti u Europi. Studija je proučila podatke iz 18 europskih zemalja te Sjedinjenih Država na temelju tri istraživanja koje su provele tri institucije u razdoblju od 1983. do 2011.

Ističu da se unutar same Europe broj radnih sati razlikuje od zemlje do zemlje pa postoje neka regije u kojima Europljani količinski rade kao i Amerikanci. Švicarci su tako najsličniji Amerikancima i rade tek 4 posto manje sati, a Talijani su najudaljeniji s 29 posto manje sati u odnosu na američke zaposlenike.

Najveći odmak nakon Italije ima Francuska s 26 posto manje sati, slijedi je Belgija sa 25 posto, Poljska s 24 i Njemačka s 22. Autori studije sugeriraju da bi valjalo provesti nova istraživanja o tome zašto Amerikanci rade više od Europljana te koji faktori najviše utječu na produktivnost.

Zaključci su doneseni na temelju precizne studije koju su izradili ekonomist Alexander Bick s Državnog sveučilišta Arizone, Bettina Bruggemann sa sveučilišta McMaster u Ontariju te Nicola Fuchs-Schundels sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu. 

>> V. Škare-Ožbolt: Kćer mi je ‘pričuvao’ i Tuđman. Crtali su i pričali u uredu

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
17:22 19.10.2016.

oni koji rade više, imaju sličan standard, dokazuju samo da su manje produktivni. talijani, posebno sjever, je najrazvijeniji dio svijeta, to što je u padskoj nizini nema nigdje na planetu, ni u japanu, kineskim megalopolisima, nigdje. a zamislite, ne radede ko ameri, koje je njihov sustav upregnuo da cijeli tjedan ne stignu dići glavi i vidjeti što se oko njih događa. rade po dva posla, nikad nemaju na ništa lijepo. ajd, žive u svijetu obmana, pa im je tako predstavljeno da su krema ovog svijeta. 50-60-ih je u obitelji radio jedan amerikanac, i sa ondašnjom prosječnom plaćom otplaćivao kredit za kuću, bar jedan auto, bili su dugi godišnji odmori, djecu se moglo školovati. danas u prosječnoj usa obitelji rade oboje roditelja, ne mogu si priuštiti godišnje odmore, ni kvalitetno školovanje djece, a cijeli život su u dugovima do grla. zapadni model je potrošen. jedino ne vidim smisao objavljivanja ovakvih 'studija'. osim ako im nije svrha priprema naroda na ustezanje i uskraćivanje nekih prava, tipa zdravstvenog, socijalnog... ko u americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije