Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalno piće

Egipatska pivovara stara 5 tisuća godina

Diego Barkan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
31.03.2015.
u 06:45

Stari Egipćani proizvodili su pivo raznih voćnih okusa

Na velikom arheološkom nalazištu staroegipatskog naselja pokraj modernih građevina izraelskog Tel Aviva istraživači su naišli na elemente nečega što ih je potpuno iznenadilo.

– Između tisuća posuda i ostataka keramike iz tog razdoblja pronašli smo nešto specifično, posude koje su stari Egipćani koristili za proizvodnju piva: možemo reći da je riječ o pivovari staroj pet tisuća godina – izjavio je voditelj arheološkog nalazišta Diego Barkan.

Konzumirali su ga svi

Dodao je kako je pivo bilo nacionalno egipatsko piće koje se konzumiralo s kruhom. – Egipćani tog vremena (3500.-3000. prije Krista) proizvodili su pivo od ječma i vode puštajući ga da fermentira na suncu i dodavali različite vrste voća kako bi dobili razne okuse, a konzumirali su ga svi, mladi i stari, bogati i siromašni – objašnjava Barkan.

Ovo otkriće, osim što je riječ o jednoj od najstarijih pivovara na svijetu, prvi je dokaz postojanja staroegipatske zajednice na području Tel Aviva.

>>Crno pivo na hrvatski način: Tamna čokolada, suho voće i karamel

>>Irska, otok vilenjaka bez zmija, gušterica i šišmiša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije