Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3d HOLOGRAM

Doma ste u pidžami, a svi vas vide na sastanku u odijelu. Nemoguće?

hologram (1)
Foto: ''
1/3
10.08.2012.
u 17:00

Patenti Applea dokaz su da će tehnološki div objaviti još jedno 3D iznenađenje. Trodimenzionalni prikazi likova i okružja, i to bez naočala, mogli bi uskoro postati uobičajeni

Zamislite da ne morate trčati na poslovni sastanak, već se samo pojavite kao hologram u sobi za sastanke, pri tome se možete odjenuti po posljednjoj modi i istodobno doma sjediti u pidžami. Ostali na sastanku moći će vas vidjeti, svaki iz svoga kuta, na pravi način, kao da doista tamo stojite. Svakako bi to nekima bilo olakšanje, a u doglednoj budućnosti takvo što bi u modu mogao uvesti Apple. Da se ne radi o špekulacijama tvrdi Ben Kunz, potpredsjednik za strateško planiranje Mediassocitatesa, u Businessweeku. Svoje predviđanje potkrepljuje zaštićenim patentima Applea. Još u studenome 2010. godine Apple je patentirao trodimenzionalni sustav prikaza koji će oponašati hologram, i to bez upotrebe posebnih naočala za gledanje 3D-a.

I to bez naočala!

Jedini nedostatak na tržištu trodimenzionalnih slika jest sposobnost uređaja da stereoskopski projiciraju 3D sliku na više gledatelja u isto vrijeme. Točnije, da svaki gledatelj vidi drugačiju sliku iz svog kuta. Apple je pronašao rješenje koje nalikuje Microsoftovu Kindlu koji uspijeva uhvatiti pokrete igrača na toj konzoli. Istina, trodimenzionalni ekrani nisu novost na tržištu, no potrošači nisu pohrlili u kupnju jer je i ukupna prodaja TV-a u svijetu pala. Nije novost ni to što za neke televizije nisu potrebne ni naočale za gledanje trodimenzionalne slike, no ni u tome nije pokrenuta masovna prodaja, pa ni u segmentu igara. No, upravo je u tome Apple najbolji. I do sada je uspijevao novu tehnologiju koja postoji na tržištu oplemeniti i upakirati da je svi požele u svom vlasništvu. Apple je uvijek drugi u inovativnosti, no Apple pokreće ideje i doista ih oživi na tržištu. Apple je ideju miša preuzeo od Xeroxa, nadogradio ga. Lansirao je i iPhone s ekranom osjetljivim na dodir, takozvanim touchscreenom, no to nije prvobitna Appleova ideja, prethodno je već Microsoft sa sličnim stvarima pokušao izaći na tržište. Tablet odnosno iPad također je redizajnirana ideja. Trenutačno Toshiba prodaje 55 inčni 3D TV koji ne zahtijeva naočale, i kako tvrdi Ben Kunz, Apple neće pustiti da ta ideja propadne i prođe bez njega.

Svatko vidi iz svog kuta

Appleov hologram bit će drugačiji i potpuno realan i ako se radi o pokretu. Appleov će patent replicirati i okruženje i osvjetljenje prostora. Moći će detektirati koliko ima gledatelja i svakome pružiti originalni kut gledanja. Naravno, bez naočala ili slušalica kao dodatne opreme. Usto postoji i biznis, točnije mogućnost zarade na tržištu 3D uređaja koje još uvijek nije ni blizu popularnosti kakvoj su se mnogi nadali. Sada Apple može i krenuti u dugo najavljivani TV posao i potpuno zauzeti bilo privatne dnevne sobe ili konferencijske dvorane s potpuno realnim projekcijama sudionika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije