Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet psihologinje

Djeci treba čitati od najranije dobi, od samog rođenja!

čitanje
Foto: Michael Palijan
08.11.2013.
u 14:03

Rezultati istraživanja kažu da čitanje i pričanje pomaže razvitku djetetova intelekta, pamćenja, opažanja, stvaranja moralnih i humanih vrijednosti-kaže psihologinja R. Sedlanić

Djeci valja čitati od najranije dobi, ako je moguće od samoga rođenja. Preporučila je to Renata Sedlanić, psihologinja i ravnateljica Obiteljskoga centra Bjelovarsko-bilogorske županije na radionici na temu poticanja čitanja djeci održanoj u Gradskoj knjižnici Mate Lovraka u Grubišnom Polju. Naime, psihologinja Sedlanić kaže da su odrasli djeci tumači u svijet u koji ulaze.

- Čitanjem i pričom već od najranije dobi dijete činimo osjetljivim na glasove i govor što je vrlo važno i za njegov kasniji razvoj. U nešto kasnijoj dobi čitanje zajedno s djecom je nezamjenjiv trenutak susreta roditelja s djetetom-ističe psihologinja. Okupljenim majkama, ali i vrtićkim odgajateljicama bio je zanimljiv podatak o rezultatima istraživanja koji kažu da čitanje i pričanje pomaže razvitku djetetova intelekta, pamćenja, opažanja, mašte, kreativnog razmišljanja, pa i zaključivanja i stvaranja moralnih i humanih vrijednosti. Razdoblje čitanja djeci prema mišljenju psihologinje Sedlanić trebalo bi trajati do pred polazak djeteta u školu.

- Čitanje bi trebalo postati jedan od rituala svake obitelji u kojemu mogu sudjelovati svi članovi obitelji, ne samo jedan roditelj i jedno dijete-zaključuje psihologinja Sedlanić.

>>'Zašto naša budućnost ovisi o knjižnicama, čitanju i sanjarenju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije