Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DNK DOKAZI

Čuvari izgubljenog kovčega u Africi

Lemba
06.03.2010.
u 17:17

Pleme Lemba na granici Južne Afrike i Zimbabvea obrezuje dječake, ne jede svinjetinu i čuva "bubanj koji grmi", navodnu kopiju Mojsijeva zavjetnog kovčega

Prema oralnoj tradiciji, Lembe za sebe tvrde da su potomci Židova koji su prije dva i pol tisućljeća iz Svete zemlje pobjegli u Afriku. Britanski znanstvenici izvršili su DNK testove koji potvrđuju tvrdnje da su Lembe, kojih ima oko 80.000, potomci sedmorice Židova koji su se u Africi oženili. Njihov svećenički klan, Buba, ima genetskih veza sa židovskim tradicionalnim svećenicima Cohenima. Samo muškarci lemba, ali ne i žene, imaju semitske gene.

Premda su danas uglavnom kršćani ili muslimani, Lembe čuvaju brojne židovske običaje: podjeljeni su u 12 plemena, dječake obrezuju (što u Zimbabveu inače nije običaj), životinje ritualno kolju i ne konzumiraju njihovu krv, ne jedu svinjetinu, nose kapice na tjemenu, na svoje grobove stavljaju Davidovu zvijezdu, a u bogoslužju se služe posebnim jezikom, mješavinom hebrejskog i arapskog, koji ukazuje na njihove korijene u Izraelu i Jemenu.

Profesor Tudor Parfitt s Londonskog sveučilišta, koji je istražujući lembe šest mjeseci živio među njima, kaže da su otkrića analize DNK "čudesna":

- Oni imaju zajedničkog pretka za kojeg genetičari kažu da je živio prije oko 3000 godina u sjevernoj Arabiji, a to je vrijeme Mojsija i Aarona kad je utemeljeno židovsko svećenstvo.

Profesor Parfitt je 2007. pronašao najveću relikviju Lemba, koja je od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća bila izgubljena (sakrivena je da ne bi bila uništena tijekom rata za neovisnost): pravi pravcati zavjetni kovčeg, repliku onog koji je Indiana Jones tražio u slavnom hit-filmu.

"Ngoma lugundu" ("bubanj koji grmi") vjerna je replika Zavjetnog kovčega u kojem je Mojsije čuvao tablice s Deset zapovjedi, a prema legendi su je Židovi, preci Lemba, donijeli sa sobom u Afriku. Analiza ugljikovom metodom ustanovila je da je taj drveni kovčeg, ustvari bubanj s tragovima nagorjelih tvari koje ukazuju na moguću upotrebu baruta, star oko 700 godina. Profesor Parfitt objašnjava da je kovčeg bio nošen pred vojskom u bitkama i, kad bi bio uništen, izrađivana je vjerna replika za koju je korištena i građa originala.

- Ovo je najbliže originalnom kovčegu od svega što danas postoji – kaže on za ngomu lugundu koja je nedavno izložena u Harareu, na silnu radost i ponos pripadnika Lemba. Oni su svoju tajnu dugo krili i samo međusobno raspravljali o njoj, a sad smatraju da je vrijeme da cijeli svijet dozna tko su zapravo oni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije