Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemirska industrija

Britanska svemirska agencija otvara 100.000 radnih mjesta

Peake-Mandelson-Drayson
Foto: Reuter+MAK
24.03.2010.
u 16:51

Britanija u deset godina želi otrgnuti deset posto cjelokupnog svemirskog biznisa pa zato sve djelatnosti objedinjuje pod jednom ambicioznom strategijom.

Velika Britanija je 10. na svijetu, a četvrta u Europi po ulaganjima u svemirske programe, ali to je dosad malo tko vidio. Gotovo sramežljiva prisutnost u Europskoj svemirskoj agenciji i gotovo nikakva koordinacija između industrijskih i znanstvenih institucija učinili su da je Britanija nevidljiva. Kako bi je tko i zamijetio kad godišnje ulaže 300 milijuna dolara, od čega ni sto milijuna u vlastite programe. Ispred su Francuska s 2,1 milijardom dolara, od čega je znatno više od pola novca za vlastiti svemirski program, Njemačka s gotovo 1,4 milijarde dolara, od kojih više od pola ide u programe Europske svemirske agencije, te Italija sa 1,1 milijardom dolara, od čega 570 milijuna troši samo za svoje potrebe. Britanija u NASA-i upravo trenira svog prvoga astronauta Timothyja Peakea za neku misiju s posadom Europske svemirske agencije, zasad vjerojatno na ISS-u.

Britanski je civilni svemirski program dosad labavo ujedinjavalo vladino savjetodavno tijelo Britanski nacionalni svemirski centar (BNSC). Od 1. travnja bit će sve po novom, objavljeno je pompozno u Londonu. Britanci dobivaju nacionalnu svemirsku agenciju UKSA, a dosadašnje se tijelo ukida.
To je u konferencijskom centru kraljice Elizabete II. objavila ekipa najutjecajnijih ljudi, dvojica ministara, lordovi Peter Mandelson (resor za biznis, inovacije i kvalifikacije) i Paul Drayson (ministar znanosti i inovacija) te spominjani britanski astronaut Timothy Peake.

Umjesto mlake koordinacije razdrobljenih industrijskih, znanstvenih, ESA-inih i meteoroloških programa i budžeta (te posve odvojena od vojske), nova će ih agencija strateški objedinjavati i zadavati glavne nacionalne ciljeve. Za to će dugoročno imati i dovoljno novca. Počinju s godišnjim proračunom od 350 milijuna dolara, a istodobno izvan te blagajne vlada će 24 milijuna funti uložiti u novi Međunarodni centar za svemirske inovacije (ISIC) u Harwellu u Oxfordshireu, a svemirska se industrija pridružuje ulaganjem dodatnih 16 milijuna. Ministri su naglasili da žele bolje iskorištavati podatke koje danas šalju svemirske letjelice, pojačati klimatološka istraživanja te ocjenjivati sigurnost i kvalitetu svemirskih sustava i usluga pod nadzorom privatnoga sektora. Njihov je glavni program Strategija rasta u svemirskim istraživanjima, gdje Britanci sa sadašnjih 6 posto sudjelovanja u svemirskom biznisu do 2030. godine žele povećati udio na 10 posto te tako otvoriti barem 100.000 novih dobro plaćenih radnih mjesta, istaknuto je prilikom objave.

Britanci će udvostručiti financiranje ESA-inih projekata u sljedećih deset godina, a pokazuju i ambiciju da u barem tri programa budu vodeća zemlja, a za vlastite potrebe žele izgraditi potpuno nov sustav promatranja površine Zemlje, čime žele nadomjestiti dosadašnju "kupnju" takvih podataka od drugih zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije