Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugodno društvo

Astronaut i robot 
prvi put u povijesti razgovarali u svemiru

astronaut i robot
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.12.2013.
u 19:46

Humanoidni robot Kirobo koji je u kolovozu poslan na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi radio društvo japanskom astronautu Koichiju Wakati počeo je ispunjavati zadaću

Humanoidni robot Kirobo koji je u kolovozu poslan na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi radio društvo japanskom astronautu Koichiju Wakati počeo je ispunjavati zadaću zbog koje je poslan u svemir. U petak su robot i astronaut izmijenili prve poruke i to je zapravo prvi razgovor između astronauta i robota vođen u svemiru u povijesti. Robot Kirobo dio je projekta kojim se pokušava utvrditi koliko je komunikacija između robota i astronauta važna u životu čovjeka na svemirskoj postaji i može li robot pomoći u održavanju i jačanju psihičke stabilnosti astronauta koji sam boravi u svemiru te je dugotrajno odvojen od prijatelja i obitelji na Zemlji. Maleni robot Kirobo kojeg su napravili znanstvenici iz Toyote inače ima blizanca Mirata koji je ovaj put ostao na Zemlji, kao “rezerva” koja će uskočiti ako Kirobo zakaže. Eventualne greške i problemi na Kirobu proučavat će se i pokušati riješiti uz pomoć Mirata.

Oba robota znaju hodati, snimati, govoriti japanski i opremljeni su tehnologijom za prepoznavanje lica. 

>> Nijemci testirali Paketkopter – bespilotnu letjelicu za dostavu paketa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije