Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživač tvrdi

Ameriku nije otkrio Kolumbo, već kineski mornari!

Amerika,otkriće Amerike,istraživači
Foto: NG TV/YouTube screenshot
1/3
18.11.2014.
u 09:22

Gavin Menzies svoje otkriće koje se temelji na dugogodišnjim istraživanjima opisao je u knjizi "1421. – godina kada su Kinezi otkrili Ameriku"

Bivši član britanske kraljevske mornarice i istraživač Gavin Menzies uvjeren je da Ameriku nije otkrio europski istraživač Kristofor Kolumbo, već kineski mornar i musliman Zheng He.

Menzies je, pišu britanski mediji, svoje otkriće koje se temelji na dugogodišnjim istraživanjima opisao u knjizi "1421. - Godina kada su Kinezi otkrili Ameriku". Ono se temelji na pronalasku kopije kineske karte koja navodno datira iz 1418. godine, ali i na ostalim zapisima koji svjedoče u korist Menziesove teorije. Brojni stručnjaci koje je angažirao na dokazivanju tvrdnje navodno su otkrili da je Zheng komandirao velikom kineskom flotom koja je plovila diljem Južne Amerike i to 100 godina prije nego Ferdinand Magellan.

Teoriju navodno podupire i genetika jer je DNK analiza pokazala podudarnost markera kineske i indijanske rase na tom području. Također, jedan od dokaza je i knjiga koja datira iz vremena Zhengovih plovidbi, a koja navodi opisuje floru i faunu karakterističnu isključivo za područje Sjeverne Amerike.

Akademska zajednica ne želi prihvatiti Menziesove tvrdnje. Ocjenjuju ga ''pseudopovjesničarom'', a jedan profesor Felipe Fernandez-Armesto sa Sveučilišta u Londonu njegove teorije slikovito je nazvao ''povijesnim ekvivalentom priča o Elvisu Presleyju u supermarketu ili bliskih susreta s izvanzemaljcima''.

>>Tajna stara 500 godina - Pronađena olupina čuvene Santa Marije

>>Kolumbo, Vespucci i protestantski svećenici oživjeli u muzeju

Komentara 20

NE
nelandir
09:55 18.11.2014.

Kako je Sve je uzalud već napomenuo Amerika nije "otkrivena" nego je pronađena. Kinezi su je možda našli 1421. Europljani su je "otkrili" malo prije Kolumba jer su Vikinzi nabasali na Grenland još u 10. stoljeću i za razliku od blentavog Kolumba, koji je umro misleći da je došao u Indiju, Vikinzi su bili svijesni da su nabasali na novootkriveno kopno.

SJ
Sve je uzalud
09:33 18.11.2014.

...............amerika nije otkrivena već pronađena ona je tamo oduvjek bila a našli su je indijanci.......u mojoj obitelji ja sam prvi pronašao ameriku jer sam prvi bio tamo................značilo bi da sve počima od mene.............

SP
Spezispezi
09:43 18.11.2014.

Pa dobro koga su ti "istraživači" našli kad su stupili na tlo Amerike, bizone i vukove ili ljude ?! Ne mogu vjerovati da se neki još u 21. stoljeću ne mogu otarasiti kolonijalnoga stila razmišljanja, pa tvrde da su otkrili zemlju na kojoj su gle čuda zatekli ljude. Po istoj logici su ti istraživači taj dan otkrili sebe, jer su mogli spoznati da američki domorodci vide njih isto kao što oni vide te domorodce. Nedavno je jedan poglavica američkih domorodaca otišao u Englesku i da se naruga tim istražiteljima koji su ih otkrili, službeno je proglasio da je Engleska otkrivena, što u biti jednako stoji kao i u obrnutom smislu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije