Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka studija

Ako imate ovu boju očiju veće su šanse da postanete alkoholičar

alkoholizam
Foto: Thinkstock
04.07.2015.
u 11:40

Znanstvenici kažu da bi im ova otkrića mogla pomoći da bolje razumiju uzroke alkoholizma, ali i drugih duševnih bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Vermont proveli su studiju koja sugerira da osobe sa svijetlim očima - zelenim, sivim i smeđim u sredini imaju veće šanse da postanu ovisnici o alkoholu nego osobe koje imaju tamnosmeđe oči, a te šanse su najveće kod osoba sa plavim očima. - I dalje ne znamo razlog - naveo je Dawei Li u priopćenju za medije Sveučilišta Vermont, ali ono što znaju jest da se oni geni koji određuju boju očiju kod ljudi nalaze na istom kromosomu kao i geni za koje znaju da su povezani s ovisnošću o alkoholu, javlja Yahoo Health.

- To sugerira intrigantnu mogućnost- da boja očiju može biti korisna za dijagnozu ovisnosti o alkoholu - rekao je voditelj istraživanja Arvis Sulovari. 

Znanstvenici također kažu da bi im ova otkrića mogla pomoći da bolje razumiju uzroke alkoholizma, ali i drugih duševnih bolesti. 

Studija je inače objavljena u časopisu ''American Journal of Medical Genetics Part B: Neuropsychiatric Genetics''. 

>> 'Reci mi kakve su ti boje oči, a ja ću ti reći sve što trebaš znati o sebi' 

>> 'Svaki dan pije alkohol i uzima tablete. Naše vapaje ne čuju ni policija ni psihijatri'

Komentara 15

DU
Deleted user
13:10 04.07.2015.

Ta studija je manjkava. Naime, iz nje se ne može doznati kakve su šanse da postanu alkoholičari oni koji imaju ljubičaste, žute, crvene ili bijele oči, osobito onda ako su uz to muslimani? Čudim se da se ti dični Amerii nisu pazabavili i tom stranom problema.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:16 04.07.2015.

Znači tak, zdaj mi je se jasno, a ja mislil kak je moja stara kriva. U ovim našim sjevernim krajevima većina je svjetlooka, a već u zraku je 0,5 promila, bar se više ne moram brinut jel me bu zelo >;-))

LI
Libela
15:55 04.07.2015.

Alkoholizam je najrasprostranjeniji u sjevernim zemljama, koje imaju najmanje sunca zimi, a gdje je najviše plavookih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije