Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački dnevnik

Već je 21 godina prošla od krika bespomoćnih u Selskoj

Zid boli Selsk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
15.09.2014.
u 14:00

Prije devet godina nestao je Zid boli u Selskoj i njegove cigle (od kojih svaka teška kao jedan život poginulog, stradalog, nestalog, zatočenog hrvatskog branitelja i civila) premještene su na Mirogoj...

Ne. Nikada to nisu bile samo opeke. Crvene i crne – točno njih 13.600 uredno posloženih duž čitave Selske ulice.

Svaka od njih velika i teška, koliko je velik i težak ljudski život. Jer one su to i bile – s naznačenim imenima bile su oznake tragedije obitelji i prijatelja stradalih i nestalih, nasilno odvedenih, zatočenih i poginulih hrvatskih branitelja i civila – tako složene tvorile su Zid boli.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zašto neugledna Selska? Bio je to znak prosvjeda protiv nesposobnosti međunarodne zajednice, koja je 1993. godine imala središte u toj ulici, krik za izgubljenima, a poslije mnogima i jedino središte Zagreba. Jer tamo je mjesto gdje se palila svijeća.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas u Selskoj nema više opeka teških točno po jedan život. Devet je godina iscurilo kako su premještene na Mirogoj...

>>Jesen koja je ukrala ljeto – i sutra će ponovo kišiti

Komentara 4

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
17:58 15.09.2014.

Osobno, smatram kako je"zid plača" morao biti u originalnom izgledu premješten negdje u samome gradu. Možda kao instalacija na Trgu prvoga predsjednika g. Franje Tuđmana ili nekoj sličnoj lokaciji. Gdje bismo mogli pokazati djeci kolika je cijena hrvatske samostalnosti. Ali,, sve vlasti posljednjih godina rade na nekom "regionalnom zbližavanju" i ne odgovara im kada se ističe istina o poginulima i nestalima.

Avatar tajar
tajar
16:48 15.09.2014.

Nema više, srećom, ni bahatih Unproforaca u Selskoj!

ČS
Čuvaj se senjske ruke
21:18 15.09.2014.

Najveći krivac za rušenje Zida boli je pokojni Pšenica. Može ga biti sram kao i one roditelje poginulih koji su zajedno s njim uz pomoć Bandića i policije srušili ovaj veličanstven spomenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije