Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački dnevnik

I turisti bi na Markovu trgu rado opet vidjeli Počasnu bojnu

Počasna bojna
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
09.03.2015.
u 13:00

U svojim ceremonijalnim crveno-bijelim odorama devedesetih su se godina ispred Banskih dvora izmjenjivali redovito svake nedjelje i blagdanima.

Danas, složit će se mnogi Zagrepčani, Počasno-zaštitna bojna nedostaje gradu, naročito kada se nedavno ponovno postrojila na Markovu trgu.

I dok su još za svoga prvog pojavljivanja obasipani kritikama, u kojima se ih nazivalo čak i baletanima, svako postrojavanje pripadnika bojne i tada je ipak bilo jako dobro posjećeno. Bila su to, složit će se mnogi, druga vremena, kada je i značaj Hrvatske vojske bio drugačiji.

I dok je vojska s vremenom odustala, na Markovu trgu odvijaju se neke druge parade, još manje utemeljene u povijesti, a više u PR-u.

Tako se izmjenjuju vitezovi u sjajnim oklopima, konjanici i pješaci, pukovnije i bojne, stvarne i manje stvarne postrojbe... Možda je vrijeme da svoj dio kolača ponovno uzme i HV? Turistima to zasigurno ne bi smetalo.

>>I turisti bi na Markovu trgu opet vidjeli Počasnu bojnu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentara 12

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:44 09.03.2015.

Hm, da to bi bilo lijepo, jer svi veliki europski gradovi od Londona, Beča, Praga i drugih imaju slične tradicije i događaje. Jedini problem je da takva paradiranja dosta koštaju, a za sada u Zagrebu još nema toliko Japanaca da to platimo. Nadamo se da će ih biti i da će "patke" ponovo gacati ispred Banskih dvora.

Avatar rajetin
rajetin
14:52 09.03.2015.

Ako se isplati, ako to uveseljava turiste - OK! Svaka kuna dobro je došla. Samo prvo treba dokazati da je to doista isplativo. Ali nemojte trabunjati o tradiciji jer radi se o ordinarnom kiču. Pokretni oltar domovine!

Avatar etnaanbama
etnaanbama
15:11 09.03.2015.

Ako će to sponzorirati turistička zajednica onda to podržavam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije