Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rokov perivoj

Župa sv. Blaža organizirala turističku turu

Rokov perivoj
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
18.01.2016.
u 13:17

Zavjetna kapela, u kojoj je obnovljen stari oltar, izgrađena je prije 360 godina i to na mjestu gdje je Petar Krupić iz “Zlatarova zlata” imao klet

Novu turističku turu po “zagrebačkoj terasi”, Rokovu perivoju iznad Britanskog trga, pokrenula je župa sv. Blaža. U prvoj šetnji Rokovim perivojem koji je sam dio središta grada, a s kojega pogled puca na sve dijelove grada, u subotu je sudjelovalo stotinjak sugrađana.

Međureligijsko mjesto

Da s ljepotama i znamenitostima tog dijela grada upoznaju širu javnost, u župi sv. Blaža odlučili su se nakon restauracije oltara starog 260 godina u kapeli sv. Roka kojem je tijekom restauracije otkriven njegov izvorni izgled te to da je jedan od dva oltara koja su spašena nakon potresa. Kapela sv. Roka posebna je i kao simbolično mjesto međureligijskih susreta. U njoj svaku nedjelju misno slavlje održava Makedonska pravoslavna crkva, a na Rokovu perivoju bilo je i prvo židovsko groblje, objasnio je Ivan Tašev, inicijator ture.

– Pozitivno nas je iznenadio dobar odaziv sugrađana. Razgledavanje ćemo održavati svakog 16. u mjesecu, a turu ćemo ponuditi i gradskoj Turističkoj zajednici – kazao je Tašev. Kapela sv. Roka zavjetna je kapela sagrađena prije 360 godina za zaštitu od kuge, a sagrađena je na mjestu na kojem je klet imao Petar Krupić iz “Zlatarova zlata” Augusta Šenoe, neke su od zanimljivosti koje se mogu doznati na turi.

– Na Rokovu perivoju bili su vinogradi i voćnjaci Gradeca. No zbog kuge trebalo je još groblja i vinogradi su prenamijenjeni u groblje. Prvo je tu bila pokapana sirotinja, a poslije i mnoge poznate osobe poput Vatroslava Lisinskoga, autora prve hrvatske opere “Ljubav i zloba” – ispričao je voditelj ture Goran Kovačević. Groblje je tamo bilo do 1877. kada se seli na Mirogoj, a urbanisti su privremeno bili zabranili gradnju na tom dijelu.

Dante na zdencu

Pokretač urbanizacije početkom 20. stoljeća bio je poznati zagrebački arhitekt Viktor Kovačić. Zatim je grad zemljišta na Rokovu perivoju počeo dijeliti umjetnicima u zamjenu za njihov rad upravo na tom perivoju.

Tako je tamo sada, primjerice, vila Frangeš, kojoj je vlasnik kipar Robert Frangeš Mihanović, autor zdenca “Elegija” na Rokovu perivoju koji na sebi ima detalje iz Danteove Božanstvene komedije i koji često obilaze turisti.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije