Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Došli do novca iz EU fondova

Zoološki vrt povukao pet milijuna eura iz fondova EU, a od novca će se povezati s otokom na Prvom maksimirskom jezeru

11.10.2014.
u 11:00

Zoološki vrt povukao pet milijuna eura iz fondova EU, a od novca će otok na Prvom maksimirskom jezeru povezat sa Zoološkim

Nastamba za pelikane, novi prostor za afričke ptice, obnova glavnog ulaza, izgradnja ulaza s istočne strane, uređenje multifunkcionalnog trga, novi Ribarov most, uređenje Labuđeg otoka i odmorišta, sanacija te oprema infokućice radovi su koji će se u Zoološkom vrtu odvijati u iduće tri godine.

Dvanaest segmenata

Za modernizaciju ZOO-a iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije povučeno je pet milijuna eura što je dovoljno za realizaciju 95 posto zamišljenih planova. Ostatak novca, točnije oko 14 milijuna kuna, za obnovu vrta dat će Grad Zagreb.

– Nakon što gradonačelnik potpiše ugovor i dobijemo novac, rok za realizaciju modernizacije dvije su godine – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Emil Tuk te dodao da je glavni cilj modernizacije vrta povećanje broja njegovih posjetitelja, sa 260 tisuća godišnje, koliko ih je sada, na barem 350 tisuća.

Tome se nadaju i u samom Zoološkom vrtu, u kojem su rekli da projektnu dokumentaciju imaju, ali kako će 12 segmenata ZOO-a, koji se planiraju obnoviti i izgraditi, prikazati na prezentaciji Grada Zagreba.

– Za fondove smo aplicirali upravo preko Grada pa neka oni i predstave projekt – objasnila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković. Podsjetimo, prva projektna dokumentacija za modernizaciju Zoološkog vrta pripremala se još prije dvije godine, a o čemu je već tada pisao Večernji list.

Novi ulaz u ZOO

– Na ulazu će se nalaziti brojači posjetitelja koji nam nedostaju, a kroz cijelu šetnicu provući će se optički kabeli te ambijentalna rasvjeta – najavljivala je tada ravnateljica Davorka Maljković projekt koji su izrađivala čak četiri arhitektonska ureda. U planu je bila i nova suvenirnica na koju će se nadovezati Madagaskar, odnosno nove nastambe za lemure i kornjače, a novu "kuću" dobit će i pelikani.

Bit će sagrađena i dva nova mosta, a odmorište za posjetitelje nalazit će se na otočiću koji će se povezati sa ZOO-om. Obnovit će se i kulturni objekti – rekla je tada Maljković. Novost će biti i edukacijska dvorana, a napravit će se i novi most koji će povezati ZOO s otokom koji se nalazi na Prvom maksimirskom jezeru, a koji nikada dosad nije bio korišten ni povezan sa ZOO-om te je služio isključivo za gniježđenje labudova.

Komentara 2

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:31 11.10.2014.

super

CH
chemica
16:43 11.10.2014.

A nije se ukralo ni lipe...Da je drugačije, EU ne bi dala ni novčića za projekt. Kao što neće dati za gradnju nove/stare žičare. Tamo gdje mafija caruje, morat će purgerčići sami snositi troškove Bandićeve "prosvijećene" vladavine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije