Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Znate li koji je prvi zagrebački natkriveni pješački prolaz sa središnjom kupolom i vitrajima?

Nakon 1629 dana napokon obnovljen zagrebački Oktogon
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.11.2021.
u 09:35

Posljednja obnova, podsjetimo, trebala je završti još 2018., ali je službeno dovršena bila tek ove godine.

Mnogo se u posljednje vrijeme piše o Oktogonu oko obnove, no malo se zapravo spominju detalji iz njegove povijesti. Jedan je to od najpoznatijih zagrebačkih prolaza te prvi natkriveni pješački prolaz sa središnjom staklenom kupolom i vitrajima, a spaja, kao što svaki pravi Zagrepčanin zna, Ilicu i Cvjetni trg. 

"Oktogon je naziv za zgradu nekadašnje Prve hrvatske štedionice u zagrebačkom Donjem gradu, tj. Ilici 5. Kroz zgradu vodi trgovački prolaz s dućanima, u sredini kojeg je osmerokutna dvorana natkrivena kupolom od vitraja, po kojoj je i dobio ime Oktogon. Trgovačka galerija i prolaz spajaju užurbanu bučnu Ilicu s opuštenom atmosferom Cvjetnog trga. Ljudevit Gaj, Antun Mažuranić i Dimitrija Demetar su 1. prosinca 1864. godine na zagrebačkoj Harmici, današnjem Trgu bana Josipa Jelačića, utemeljili Pervu horvatsku štedionicu. Prva hrvatska štedionica je u razdoblju od 1898. do 1900. godine dala izgraditi palaču Prve hrvatske štedionice. Graditelj je bio Josip pl. Vancaš, koji je bio zadužen i za nadzor gradnje, a gradnju je izvodilo poduzeće Pilar & Mally & Bauda. Središnji dio objekta je osmerokutnog oblika i nadsvođen je kupolom koja predstavlja primjer tadašnjih tehničkih dostignuća vidljivih u metalnoj rešetkastoj strukturi s vitrajima. Taj je središnji dio spojen dvama pasažima sa susjednom ulicom i trgom", piše Zagreb.hr.

 

Figuralni reljefi na atikama, dodaju, i impresivni atlanti na ulazu rad su radionice Rainhold Völkel, a poznat je i njihov reljef pod nazivom Hrvatska na zapadnoj strani ispod kupole s mnoštvom alegorijskih figura, dok je autor kamenih kipova Dragutin Morak. Reprezentativna poslovno-stambena zgrada Prve hrvatske štedionice izgrađena u vrlo kratkom periodu od petnaest  mjeseci.

Posljednja obnova, podsjetimo, trebala je završti još 2018., ali je službeno dovršena bila tek ove godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije